Apariţia fermelor de oameni este mai aproape de noi decât s-ar putea crede.
Robotica şi inteligenţa artificială pot ajuta acum la dezvoltarea embrionilor umani prin utilizarea algoritmilor şi a „uterului artificial”, ciudat de asemănător cu cel din filmul Matrix scrie Independent.
Potrivit publicaţiei chineze South China Morning Post, experţii chinezi din Suzhou lucrează la dezvoltarea tehnologiei, în ciuda preocupărilor evidente legate de implicaţiile etice ale creşterii embrionilor umani într-un mediu artificial.
Descoperirile au fost publicate în Jurnalul de Inginerie Biomedicală, de către oameni de ştiinţă din Suzhou, fiind revizuite de colegi.
Uterul sintetic, animat de inteligenţă artificială, ar putea, potrivit cercetătorilor, ajuta la creşterea embrionilor într-un dispozitiv de „cultură pe termen lung”.
Acest uter artificial este o maşină mare care conţine compartimente pentru mai mulţi fetuşi. Aceştia sunt hrăniţi ca şi cum s-ar afla într-un uter adevărat, fiind scufundaţi într-un amestec optimizat de „lichide nutritive”.
Software-ul aferent va înregistra date despre sănătatea embrionului şi a „potenţialului de dezvoltare” pe toată durata dezvoltării acestuia.
În prezent, noua tehnologie este utilizată pentru a ajuta la dezvoltarea embrionilor de animale în laborator. Acest lucru se datorează faptului că experimentele pe embrioni umani mai bătrâni de două săptămâni sunt interzise de dreptul internaţional.
Cu toate acestea, regimul comunist de la Beijing este cunoscut pentru lipsa de etică atunci când este vorba despre dezvoltarea de tehnologii genetice – fiind cunoscută crearea unei fetiţe modificate generic – un caz despre care nu se mai vorbeşte nimic, în ciuda anilor de programe ascunse desfăşurate evident în acest sens – sau a tehnologiilor cu masive implicaţii, cum ar fi xenotransplanturile – transplantarea de organe de animale modificate genetic la oameni.
SMCP, publicaţie deţinută de magnatul Jack Ma, afirma că maternitatea surogat este interzisă în China.
Acestea fiind spuse, dezvoltarea uterului artificial nu este un concept nou. Deşi aceasta nu este o descoperire nouă, introducerea tehnologiei în producţia de masă a embrionilor şi amestecarea acesteia cu inteligenţă artificială este o evoluţie care sună destul de distopic.
Ideea dezvoltării artificiale a copiilor va fi aplaudată cu siguranţă de mamele care şi-ar dori să aibă copii, dar care în prezent nu pot – fără a fi nevoite să folosească un surogat uman, mai ales în condiţiile în care fertilitatea pe întregul glob scade vertiginos.