Datoria publică pe cap de român crește cu peste 1.000 euro, cât în precedenții cinci ani la un loc, și trece de 5.000 de euro. Este o estimare a Comisiei Europene, care atrage atenția și că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu va putea ține sub control îndatorarea în anul 2021.
Analistul financiar Iancu Guda spune, potrivit Digi 24, că problema este nu neapărat datoria pe cap de locuitor, ci este ce facem cu banii. Asta deoarece 80% din banii statului se duc pe pensii și salarii.
Aceste cheltuieli, mai spune analistul, antrenează creșterea datoriei publice, iar cea mai mare problemă este că generațiile viitoare vor avea de suferit din această cauză.
Iancu Guda: ”Nimeni nu are probleme cu datoria pe cap de locuitor. Problema e ce facem cu banii. Nimeni nu avea probleme dacă luam banii pentru autostrăzi, să creăm valoare pentru a ține sub control datoria. Nu gradul de îndatorare, ci destinația datoriilor reprezintă principala problemă. 80% din banii statului se duc pe salarii și pensii și ponderea va crește în acest ritm, dacă punem și alocațiile, la 90%. Nimeni nu înțelege cum putem să dăm într-o asemenea situație atât de mulți bani pe o zonă socială care nu aduce valoare adăugată imediat. Banii se duc în consum și noi rămânem cu datorii care cresc. Pentru generațiile viitoare, peste 10 ani va fi foarte greu! Cu această structură a finanțelor – taxe noi și vârsta de pensionare mai sus”.