,,Noi nu suntem venetici în nordul Bucovinei, care acum se află în Ucraina, nu suntem ocupanţi, aşa cum ne numesc autorităţile ucrainene”, a declarat în cadrul Universităţii de Vară de la Izvorul Mureş scriitorul şi jurnalistul Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi. Tărâţeanu a admis că în nordul Bucovinei funcţionează multe asociaţii, însă distanţa dintre ele îngreunează coordonarea activităţilor. ,,Lupta cea mai grea se duce în domeniul învăţământului”, a precizat acesta, făcând referire cu precădere la familiile mixte care îşi dau copiii la şcolile ucrainene, cu speranţa că se vor putea angaja ulterior mai uşor. ,,Am avut teatru, am avut filarmonică, bibliotecă, edituri. Nu mai avem. Nu avem librărie de carte românească. Acestea trebuie restabilite”, a spus cu amărăciune jurnalistul de la ,,Zorile Bucovinei”, care i-a informat pe cei prezenţi la Universitatea de Vară că în Ucraina funcţionează comisii de cenzură pentru cărţile româneşti.
Vasile Tărâţeanu a menţionat şi un exemplu de mare curaj în nordul Bucovinei: în satul Mahala, primăria a reuşit să arboreze tricolorul românesc, alături de steagul ucrainean. În acelaşi timp, scriitorul de la Cernăuţi a amintit şi de cazurile nefericite ale jurnaliştilor români care au primit interdicţia de a mai intra pe teritoriul Ucrainei, spre a nu mai reflecta situaţia comunităţilor de români din ţară.
În ceea ce priveşte sprijinul din partea statului român, Vasile Tărâţeanu a declarat că ,,politica românească suferă de lipsa caracterului bărbătesc”.