Site icon TIMP ROMÂNESC

”Nu te supăra frate!”

Sute de români au rămas, duminică seara, la sediile ambasadelor din străinătate pentru că nu au putut vota, iar spiritele s-au încins, ajungându-se la proteste în câteva capitale occidentale unde nu toți cei care se aflau la cozile din fața ambasadelor sau consulatelor și-au putut exercuta dreptul la vot.

La Ambasada României din Paris a fost chemată Poliţia franceză, pentru că mai mulţi cetățeni au protestat. Aceeaşi frustrare s-a regăsit şi în rândul românilor din Londra, unde s-a cântat „Deșteaptă-te române”. La New York, Munchen, Bruxelles şi Strasbourg românii au aşteptat câteva ore la coadă pentru a putea vota, însă totul a decurs bine la secţia din Coreea de Nord, notează Hotnews.ro

Cele mai mari probleme au fost la Ambasada României din Paris, unde peste 2.000 de oameni au forţat intrarea în instituție, supărati că procesul de votare de duminică a fost greoi.

Având în vedere situaţia existentă de pe tot parcursul zilei la secţiile de votare din diaspora, deputatul, Mihai Aurelian, a solicitat ministrului MAE implicare în privita prelungirii orarului secţiilor de votare din afara ţării: “În 2014, în secolul XXI, este inadmisibil să avem astfel de probleme în comunităţile de români din diaspora, unde MAE este principala instituţie căreia îi revine sarcina sa organizeze alegerile prezidenţiale în diaspora”, suţine deputatul.

De asemenea, și deputatul de diaspora, Ovidiu Raețchi consideră că responsabilii MAE pentru organizarea alegerilor din Diaspora ar trebui demiși: “Au fost avertizați că așa se va întâmpla!”.

Raețchi a arătat că, în viziunea sa, responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși în perspectiva turului II al prezidențialelor: “A fost gândit un sistem care și-a propus doar să bifeze un număr de secții, utilitatea acestora nefiind măsurată. Responsabilii MAE pentru organizarea secțiilor din Diaspora ar trebui demiși – avem nevoie de organizatori mai receptivi și mai eficienți pentru turul II al alegerilor”, susține Ovidiu Raețchi într-un comunicat transmis www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc.

În acest context, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, duminică seara, că pe lângă românii de bună credinţă, care nu au putut vota la secţiile din unele ambasade şi au protestat pentru acest lucru, au fost şi „provocatori care încearcă să forţeze lucrurile”.

Corlăţean, a confirmat, la Antena 3, că mai multe ambasade, inclusiv cea de la Londra, au cerut prelungirea programului de votare. El a precizat însă ca Biroul Electoral Central a decis să nu se permită acest lucru: “Au fost câteva solicitări de la unele ambasade, inclusiv cea de la Londra de prelungire a programului de votare. BEC, în baza legii, a decis că nu se va prelungi şi noi am luat act de această decizie. E decizia BEC-ului şi nu o critic”.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate.

“În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai arătat că acestor solicitări nu li s-a putut da curs deoarce ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale.

În ceea ce priveşte nemulţumirea românilor în legătură cu numărul secţiilor de votare din străinătate, autorităţile române susţin că MAE a realizat numerotarea secţiilor de votare din străinătate legii: „În acest sens, MAE a propus organizarea a 294 de secţii de votare în întreaga lume, asemeni alegerilor prezidențiale din 2009. Lista a fost finalizată la 16 septembrie 2014 şi făcută publică în aceeaşi zi. Adresele secţiilor de vot au fost postate pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii special dedicate alegerilor prezidenţiale şi pe site-urile misiunilor diplomatice”.

Reamintim că lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, luând ca referinţă scrutinul din anul 2009, când au fost organizate tot 294 de secţii de vot.

“MAE a distribuit, în termenul prevăzut de lege, birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate: buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea ”VOTAT”, precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral. În acest sens, pe baza estimărilor misiunilor şi a prezenţei la vot la scrutinele anterioare au fost trimise 600.000 buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate. Au mai fost expediate: formular proces verbal, 294 buletine de vot anulate, formulare tabel electoral, timbre autocolante, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea ”VOTAT”, model declaraţie pe proprie răspundere”, precizează MAE într-un comunicat.

Trebuie precizat că, votul în străinătate are două elemente suplimentare, asemănătoare votului pe liste suplimentare din țară: completarea de către votant a declaraţiei pe propria răspundere cu privire la faptul că nu a votat şi nu va mai vota la altă secţie de vot şi, respectiv, înscrierea votanţilor de către membrii biroului secţiei de votare într-un tabel electoral. Aceste două operaţiuni implică un timp de votare mai lung decât în cazul votului în ţară. În aceste condiţii, timpul de aşteptare pentru cetăţenii care doresc să îşi exprime votul în străinătate este, din motive obiective, mai mare.

În cursul zilei de duminică, 2 noiembrie, MAE a transmis misiunilor diplomatice şi consulare instrucţiuni pentru ca membrii acestora care conduc secţiile de vot din străinătate să aplice întocmai şi în regim de urgenţă decizia Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate.

Exit mobile version