Site icon TIMP ROMÂNESC

Nu totul este ceea ce pare!

”Nu te grăbi să crezi tot ce vezi online. Fii sceptic și verifică informațiile din mai multe surse. Cu o atenție sporită, poți identifica deepfake-urile și te poți proteja de dezinformare”, este sfatul specialiștilor Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) care au realizat un test online interactiv pentru depistarea imaginilor generate cu inteligența artificială (AI) și un ghid informativ pentru a ajuta publicul larg să nu devină victimă a manipulării prin deepfake.

„Prin intermediul acestui demers, se explorează modalitățile de a deosebi deepfake-urile, precum și conținutul generat prin inteligență artificială, de materialele autentice înregistrate cu ajutorul unor dispozitive tradiționale, cum ar fi camerele video sau microfoanele. Obiectivul principal este acela de a evalua cât de bine pot oamenii să distingă între mediile sintetice, create de AI, și cele reale, captate prin metode convenționale”, explică specialiștii DNSC.

În cadrul testului, se analizează zece imagini și clipuri video autentice, alături de altele generate sau modificate prin intermediul tehnologiilor de Inteligență Artificială (AI).

Potrivit DNSC, inteligența artificială încă are limitări. Deși deepfake-urile pot fi foarte convingătoare, ele pot avea mici imperfecțiuni care le pot trada.

Prin acest test, utilizatorii își pot antrena abilitățile de observație și discernământ, astfel încât, pe viitor, să poată identifica cu ușurință materiale media contrafăcute.

DNSC a realizat și „Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake”, un instrument esenţial pentru înţelegerea şi abordarea provocărilor asociate cu fenomenul Deepfake, având ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică.

Potrivit sursei citate, ghidul oferă informaţii detaliate despre ceea ce înseamnă Deepfake, procesul de realizare şi cum pot fi identificate și ăncearcă să conștientizeze utilizatorii de internet de riscurile asociate şi cum pot lua măsuri adecvate pentru a se proteja.

Ghidul prezintă elementele distinctive şi caracteristicile comune ale fenomenului deepfake, ajutând utilizatorii să recunoască detaliile subtile care ar putea indica prezenţa conţinutului falsificat şi este disponibil pe site-ul oficial al DNSC.

Deepfake-ul este o formă de manipulare digitală care utilizează tehnici avansate de inteligenţă artificială pentru a crea conţinut de tip imagini sau audio-video falsificat. Acest fenomen poate avea consecinţe semnificative asupra societăţii, inclusiv impactul asupra securităţii şi a încrederii publicului în informaţiile din mediul online.

Deepfake-urile sunt tot mai sofisticate, dar există încă semne care te pot ajuta să le depistezi.

Audio:

Sunet neclar: Ascultă cu atenție dacă sunetul are distorsiuni sau variații bruște de calitate.

Sincronizare greșită: Urmărește dacă buzele persoanei se potrivesc perfect cu vorbele rostite. Uneori, deepfake-urile pot avea o ușoară întârziere sau dezacord.

Voce nefirească: Fii atent la accente, inflexiuni sau moduri de a vorbi care nu par naturale pentru persoana din imagine.

Video:

Mișcări rigide: Observă dacă gesturile și expresiile faciale par rigide sau nenaturale. Deepfake-urile pot avea dificultăți în reproducerea mișcărilor subtile ale feței.

Aspecte nefirești ale feței: Caută ochi goi, piele perfect netedă sau lipsită de textură, ori culori nenaturale.

Inconsistențe de fundal: Fii atent la umbre, iluminare sau fundal care par neconforme cu restul scenei.

Imagini:

Detalii neclare: Examinează cu atenție zonele delicate precum ochii, nasul și gura. Deepfake-urile pot avea detalii neclare sau distorsionate în aceste zone.

Aspecte nefirești: Urmărește dacă pielea, părul sau obiectele din jurul persoanei par artificiale sau nereale.

Inconsistențe de perspectivă: Verifică dacă proporțiile și unghiurile din imagine par corecte.

Exit mobile version