Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și ministrul Energiei Virgil Popescu au anunțat încheierea unui parteneriat comercial între compania americană NuScale Power, care dezvoltă o nouă tehnologie pentru reactoare modulare mici (SMR), și Societatea Națională Nuclearelectrica. Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, o centrală NuScale SMR va fi instalată în România până în 2027/2028, ceea ce va ajuta la eliminarea producției de energie pe bază de cărbune până în 2032.
Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și Ministrul Energiei Virgil Popescu au anunțat încheierea unui parteneriat comercial între NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica, care a fost semnat joi în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoția.
„Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune.
Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile”, arată comunicatul de presă.
„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esențială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităților economice și, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus secretarul Granholm. „Încurajăm și sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani și este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele climatice”.
„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale”, a spus ministrul Energiei Popescu. „Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”
„SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de carbon la costuri mai mici pentru a revitaliza industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul de Energie al SUA a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea SMR-urilor.
Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale. Această strategie servește drept catalizator pentru implementările în alte țări ale Inițiativei Celor Trei Mări care încearcă să decarbonizeze și consolidează în continuare parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.
România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în realizarea aceste obiective de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon”, conform sursei citate.
Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a afirmat, la Digi24, că această tehnologie va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici.
„Aceste tehnologii, vorbim de reactoare de dimensiuni mai mici, cu posibilitatea de a atinge capacitate maximă de producție în timp mult mai scurt față de un reactor mare, adică putem să oprim sau să pornim aceste reactoare în funcție de necesitate și de ceea ce avem în sistemul energetic național. Dacă am face un complex de 6 – 12 module la capacitate de 77 de megawatti și dacă avem o defecțiune la unul dintre ele, nu mai scot 770 de megawatti din sistem, ci doar 77.
Apoi, aceste reactoare se construiesc în sistem de fabricație, așadar construcția și asamblarea lor e mult mai rapidă și mai predictibilă, de aceea și costurile sunt prevăzute a fi mai mici decât pentru reactoarele tradiționale”, a explicat el.