Majoritatea parlamentară din Camera Deputaților a respins propunerea legislativă privind triplarea numărului de parlamentari (de la 4 la 12 în cazul deputaților și de la 2 la 6 în cazul senatorilor) care să-i reprezinte pe românii din afara granițelor. În intervenția sa din plenul Parlamentului în care a susținut respectivul proiect de lege, deputatul Constantin Codreanu a precizat că vorbește în dublă ipostază – de deputat care-i reprezintă pe românii din afara țării și de votant care reprezintă Diaspora: ”Și ca deputat și ca simplu votant, sunt convins că dincolo de orice calcule electorale, ceea ce contează cel mai mult este faptul că cetățenilor români din afara României le este încălcat dreptul la reprezentarea prevăzută de legislația actuală. Voi continua demersurile pentru ca această inechitate să fie eliminată. În plus, trebuie să amendăm actuala lege electorală prin transformarea Republicii Moldova, cel de-al doilea stat românesc, în circumscripție electorală separată, care să dea cel puțin 4 deputați și 2 senatori pentru Parlamentul României”, a adăugat Codreanu.
Deputatul a reamintit că norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar cea pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. ”În condițiile în care numărul românilor plecați din țară se ridică la câteva milioane, este nedrept ca aceștia să fie reprezentați doar de 4 deputați și 2 senatori„, a declarat deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor.
Din cei 139 de deputați prezenţi, 69 au votat pentru întoarcerea proiectului de lege în Comisia de specialitate care l-a avizat negativ în primă instanță, 64 împotrivă, unul s-a abținut şi cinci deputați nu și-au exprimat votul. Pentru retrimiterea la Comisie, proiectul de lege avea nevoie de 70 de voturi favorabile.