Site icon TIMP ROMÂNESC

O discuție ”superficială” între Cîțu și Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a participat, joi, alături de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor la o discuție cu premierul Florin Cîțu, ministrul Cristian Ghinea și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La finalul discuțiilor, Marcel Ciolacu a declarat că au fost prezentate doar principiile PNRR. ”Am sperat să avem o discuție mai aplicată”, a spus Ciolacu.

Premierul Florin Cîțu spune că a prezentat toate capitolele din PNRR cu bugetele aferente și că a luat act de propunerile PSD. ”Ne uităm pe ele”, a declarat prim-ministrul.

Surse participante la discuții susțin că liderii PSD și reprezentanții Guvernului ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlament, săptămâna viitoare. De asemenea, ar fi convenit ca reformele din PNRR să fie făcute prin proiecte de lege, care să fie trimise în Parlament și discutate cu partenerii sociali.

La finalul discuțiilor, premierul Florin Cîțu a declarat că se va uita peste propunerile PSD și a evitat un răspuns clar dacă va prezenta PNRR în Parlament.

”Nu a fost o discuție tensionată. Am luat și propunerile celor de la sindicate, de la patronate și propunerile PSD și ne uităm la ele. Astăzi programul de reforme corectează ceea ce PSD a făcut la guvernare. PNRR este un program al Guvernului. Nu trebuie să meargă în Parlament. A fost prezentat. Vom decide ce vom face miercuri în Parlament, încă nu a avut loc ședința Birourilor Permanente Reunite”, a declarat Florin Cîțu.

De cealaltă parte, liderul PSD spune că guvernații i-au promis că le vor trimite Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a putea fi discutat cu specialiștii.

”Am sperat astăzi să avem o discuție mai aplicată. Nu am avut în acest moment plăcerea din partea Guvernului de a avea acces alături de partenerii sociali la PNRR. Au fost prezentate niște principii și cam care este viziunea. Avem o promisiune că ni se va trimite acest plan ca să îl putem discuta cu specialiștii să vedem cum găsim mecanisme clare și transparente pentru absorbția acestor bani. Nu am avut detaliile reformelor și aveam și noi propuneri de reforme pentru a fi prinse în PNRR”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a cerut o descentralizare a alocărilor din PNRR și o entitate care să monitorizeze implementarea planului. Acesta ar vrea ca mai mulți bani să meargă către autoritățile locale și să existe un echilibru între toate regiunile țării.

”Nu cunoaștem concret ce granturi vor merge către IMM-uri și pentru sindicate detaliat care sunt reformele. Este recomandarea Comisiei de a avea acces la aceste informații. Sperăm să deblocăm acest lucru și să stabilim un calendar. Este o propunere să se facă o entitate care să monitorizeze implementarea PNRR-ului. Am luat act de ceea ce au dânșii în PNRR generic. Așteptăm să primim PNRR-ul și mecanismele transparente. Am asistat cu toții la un efort de centralizare a PNRR nu de descentralizare. Noi venim cu ideea de descentralizare în teritoriu, nu de centralizare în pixul unui ministru, bun sau rău. Ne interesează ca acest PNRR să fie cât mai transparent și mai descentralizat”, a declarat liderul PSD.

Președintele PSD a caracterizat discuția de la Guvern ca fiind „superficială”.

”A fost o discuție superficială, un pic în caracterizarea actualei guvernări, așa mai de sus, dar s-a finalizat cu o promisiune. Eu rămân același Marcel Ciolacu, un om de bună credință, care am venit astăzi cu credința că vom ieși tot astăzi cu un plan pentru români. Noi am venit să îl ajutăm pe domnul Cîțu să iasă din impas pentru că deja au trimis două planuri pe care Comisia le-a respins”, a spus președintele Partidului Social Democrat.

La discuția de la Guvern au participat și președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin și președintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu. Aceștia au făcut parte din delegația PSD.

”Am obținut din partea prim-ministrului promisiunea că în PNRR se va regăsim un nou mecanism pentru Start-up-uri. E o primă întâlnire, bună, și ele trebuie să continue”, a declarat Florin Jianu, la finalul întâlnirii.

Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro granturi și împrumuturi de la Uniunea Europeană, trebuie trimis la Bruxelles până la 31 mai.

 

Exit mobile version