Proiectul „BrâncuȘI Sorescu – SoresCU Brâncuși”, va avea loc pe 22 martie, de la ora 19.00, la Viena, în prezenţa scriitorului Dan Mircea Cipariu şi a artistului vizual Mihai Zgondoiu.Tema manifestării este „O felie de poezie” și implică folosirea mai multor torturi care au imprimate, în manieră de pictopoem, versuri sau poeme de Marin Sorescu. După recital, fiecare invitat primește o felie din torturile imprimate.
Brâncuşi aparţine umanităţii – însă ca român. Ce este esential în creaţia sa poartă amprenta geniului din spaţiul carpatin. „Nu vom fi niciodată suficient de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul” – a spus el. În acest pământ, care i-a dat totul, el a împlântat pentru veşnicie un stâlp de pridvor, ieşit din mâna sa: Coloana infinită. (Marin Sorescu despre Brâncuşi – Omul, capitolul Brâncuşi fără sfârşit, Starea de destin, editura Junimea, 1976)
Evenimentul face parte din programul „Tzara lui BrâncuȘI Sorescu” cuprinde, pe lângă proiectul BrâncuŞI SoresCU – SoresCU Brâncuşi, manifestarea „DADA BRANCUŞI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu” (18 martie) şi un eveniment organizat la Institutul Cervantes din Viena cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei (21 martie). Evenimentele sunt dedicate celebrării a 100 de ani de la începuturile mişcării avangardiste DaDa (la 5 februarie 1916 s-a înființat „Cabaret Voltaire” la Zurich), a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876), a 80 de ani de la nașterea lui Marin Sorescu (29 februarie 1936) și a 20 de ani de la moartea lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996).
Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936, Bulzești, județul Dolj – d. 8 decembrie 1996, București) a fost poet, dramaturg, prozator, publicist, critic literar şi de artă şi eseist. Operele lui au fost traduse în 20 de țări din toate colţurile lumii. Ca pictor şi grafician a expus în țară și în străinătate. Marin Sorescu a debutat în volum la 28 de ani, devenind o figură de prim rang a culturii române. A fost membru al Academiei Române şi ministru al culturii. Teatrul Naţional din Craiova îi poartă numele din anul 2005, la iniţiativa regizorului Mircea Cornişteanu. Aici au fost puse în scenă multe dintre operele dramaturgului Sorescu.
Asemenea lui Brâncuși, seva și esența sa se trag din spațiul autohton și nu întâmplător, ambii au ales același drum, cel al simplificării. Unul a sculptat o Coloană a Infinitului din sicrie și o Masă a Tăcerii unde își dau întâlnire morții cu viii, pe când celălalt s-a îmbibat de tot ceea ce înseamnă cultură anonimă, colectivă și comic specific poporului nostru. (Oana Bogzaru, yorick.ro)
Dan Mircea Cipariu (n. 1972) este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este „singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte, 2012. Este directorul www.agentiadecarte.ro , spaţiu cultural virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist vizual, asist. univ. drd. la Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Design (din 2014), iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 – spațiu de artă contemporană din București (dec. 2009 până în prezent), inițiator și curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (din 2012 – 2014), co-curator Atelier în tranziție (2009-2013), Graphic Designer la Teatrul de Comedie din București (2005 – până în prezent).