Site icon TIMP ROMÂNESC

„O vară de neuitat”, proiectat la Londra

„O vară de neuitat”, proiectat la Londra

Filmele româneşti îşi continuă traseul la Londra prin prezentarea filmului „O vară de neuitat” („Un été inoubliable” în original), în regia lui Lucian Pintilie. Filmul o are în rol principal pe  celebra actriță britanică Kristin Scott-Thomas, alături de o întreagă galerie de mari actori români. Proiecția va marca Ziua Internațională a Francofoniei și se va desfășura sub patronajul Ambasadei României în Regatul Unit împreună cu Institutul Cultural Român.

Lungmetrajul „O vară de neuitat” – nominalizat, în 1994, la prestigiosul premiu Palme D’Or pentru regie – este o coproducție româno-franceză după un scenariu scris de însuși Lucian Pintilie, pornind de la o secțiune din romanul „Cronică de familie” al lui Petru Dumitriu, un film în care critica a văzut opera „unui mare regizor ajuns la maturitate, ca şi la serenitatea şi înţelepciunea presupuse de aceasta” (LiterNet, 2003).

În Cadrilaterul anilor ’20, căpitanul Dumitriu, ofițer în Armata Română, este trimis la post, însoțit de fermecătoarea sa soție de origine aristocratică maghiară, într-o garnizoană izolată pe granița cu Bulgaria. Misiunea se dovedește pândită de pericole, relația de cuplu, ca și umanitatea personajelor fiind greu puse la încercare. Din distribuție fac parte Kristin Scott-Thomas – excelent distribuită de către Pintilie în rolul Marie-Thérèse Von Debretsy înainte să dobândească faima internațională datorită apariției din „Pacientul englez” -, Claudiu Bleonț, Olga Tudorache, George Constantin, Marcel Iureș, Răzvan Vasilescu, lista continuând cu nume la fel de binecunoscute.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanți regizori de film europeni ai ultimelor decenii, cunoscut în același timp ca regizor de teatru, operă și televiziune. Născut în Basarabia, în 1933, și-a început cariera în anii ’60, la Teatrul Bulandra din București. În 1967, a câștigat, cu punerea în scenă a piesei „D’ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, Premiul pentru cel mai bun regizor și cel pentru cea mai bună producție la Festivalul Național de Teatru.

Exit mobile version