Site icon TIMP ROMÂNESC

”Obligata” sa studieze în România

O studentă care a obţinut trei calificative A în A’Levels ar putea fi nevoită să se mute în România pentru a studia medicina, după ce patru universităţi din Marea Britanie i-au respins solicitările de înscriere, scrie The Daily Mail, preluată de Rador. Miriam Bourne, de la Colegiul Bodmin, Cornwall, a obţinut nota A la chimie, biologie şi geografie, dar toate universităţile la care a solicitat înscrierea i-au respins cererile, inclusiv Universităţile Keele şi Manchester. Cu toate acestea, altor candidaţi de la Colegiul Bodmin li s-au oferit locuri pentru a studia medicina, chiar dacă notele lor nu au fost la fel de bune ca ale lui Miriam. Fata de 18 de ani a declarat: „La Medicină este o concurenţă mare şi există un număr limitat de locuri disponibile, ştiu asta, dar visul meu e să devin medic. Am susţinut interviuri la Universitatea Manchester şi la Universitatea Keele, dar nu m-au primit şi am fost foarte dezamăgită”.

Miriam, care are doi medici în familie, se confruntă acum cu perspectiva de a trebui să se mute în oraşul românesc Constanţa, unde va putea să îşi urmeze ambiţia, la Universitatea Ovidius. Diplomele oferite aici sunt recunoscute de Consiliul Medical General şi în alte ţări din întreaga lume. Dar dacă se hotărăşte să se mute în străinătate, va trebui să dispună de 60.000 de lire sterline pentru a plăti cursurile de şase ani, pentru că nu se va califica pentru bursele de studiu obişnuite sau pentru un ajutor financiar accesibil altor liceeni din Marea Britanie. Ea a spus: „Am participat la o conferinţă a studenţilor la medicină, la Universitatea Nottingham, unde s-a menţionat şcoala medicală românească, şi mă atrage pentru că este un curs foarte practic, dar cu taxele de şcolarizare, cheltuielile de cazare, hrană şi călătorie asta va costa aproximativ 10.000 de lire sterline pe an. Deşi am nişte economii, nu cred că voi avea destui bani pe cont propriu pentru a merge acolo, dar am în vedere această soluţie”.

Miriam a avut iniţial ambiţia să devină moaşă sau asistentă medicală, dar a fost încurajată de profesorii ei să ţintească mai sus şi să devină medic, după ce au văzut ce potenţial are. Mama ei Jackie a spus: „Miriam a fost devastată de respingerea celor patru universităţi, în special Keele, unde a crezut că a răspuns bine. Este frustrant să vadă că unii dintre prietenii ei au obţinut locuri pentru a studia medicina, chiar dacă rezultatele lor nu au fost la fel de bune ca ale lui Miriam”. Un purtător de cuvânt pentru UCAS, care se ocupă de cereri în numele universităţilor, a spus că, dacă un elev nu a reuşit să intre la universitatea aleasă în acest an, poate face din nou cerere anul viitor. El a adăugat: „Obţinerea unui loc la o universitate este un concurs şi, chiar dacă elevii pot pierde un loc la care au sperat, alte universităţi le pot face o ofertă. Există încă mii de cursuri vacante, listate pe site-ul UCAS. Dacă un solicitant ţine la un anumit curs, care nu este disponibil, o opţiune este de a solicita din nou anul viitor”.

Exit mobile version