Site icon TIMP ROMÂNESC

Odată cu aniversarea a doi ani de existență, Pactul privind competențele se extinde la 1000 de membri 

La doi ani de la lansarea sa, Pactul privind competențele sărbătorește o etapă importantă, numărul membrilor săi crescând la 1 000.

Printre membri se numără întreprinderi multinaționale mari, IMM-uri, furnizori locali de formare și camere de comerț. Pactul este un element central al Agendei europene pentru competențe RO•••.

Acest lucru survine într-un moment crucial, în care dezvoltarea competențelor este mai importantă ca oricând în UE, pentru a le permite cetățenilor să valorifice la maximum tranziția verde și cea digitală și redresarea economică, precum și pentru a aborda deficitele de forță de muncă și pentru a sprijini competitivitatea întreprinderilor și creșterea durabilă. Aceasta înseamnă că recalificarea și perfecționarea profesională trebuie să devină o realitate pe teren.

Statele membre au aprobat obiectivul social al Europei pentru 2030 RO••• de a ne asigura că cel puțin 60 % dintre adulți participă în fiecare an la cursuri de formare și și-au prezentat contribuțiile la acest obiectiv. Acest lucru este, de asemenea, important pentru atingerea obiectivului privind rata de ocupare a forței de muncă de cel puțin 78 % până în 2030.

În acest context, Pactul privind competențele oferă o platformă unică de cooperare ce reunește organizații publice și private care se angajează să propună oferte concrete de formare pentru lucrătorii din întreaga Europă; până în prezent, aceste organizații s-au angajat să contribuie la formarea a 6 milioane de persoane.

Comisia a propus ca anul 2023 să devină Anul european al competențelor  RO•••, dând un nou impuls investițiilor în competențe în întreaga UE.

Pactul privind competențele după doi ani

Toate părțile interesate care aderă la pact semnează o cartă care definește principiile privind formarea de calitate, învățarea pe tot parcursul vieții și incluziunea. De la lansarea sa la 10 noiembrie 2020, Pactul privind competențele a mobilizat:

Pactul privind competențele, lansat la 10 noiembrie 2020, reunește întreprinderi, lucrători, autorități locale, parteneri sociali, furnizori de formare și servicii de ocupare a forței de muncă pentru a identifica competențele necesare și pentru a-și asuma angajamente de recalificare a lucrătorilor, de preferință prin reunirea eforturilor în cadrul unui parteneriat, prin abordarea nevoilor forței de muncă, prin sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale, precum și prin strategii de creștere locale și regionale.

Până în prezent, 1 000 de organizații au aderat la Pactul privind competențele, iar 12 parteneriate la scară largă s-au angajat să contribuie la perfecționarea a 6 milioane de persoane. Cel de-al 1 000-lea membru se va alătura în mod oficial pactului în cadrul unei sesiuni speciale privind Pactul privind competențele în cadrul Forumului european privind drepturile sociale și ocuparea forței de muncă din 16 noiembrie.

Pactul privind competențele este una dintre acțiunile emblematice din cadrul Agendei europene pentru competențe RO•••, adoptată în iulie 2020. Privind în perspectivă, Comisia va dezvolta în continuare Pactul privind competențele, inclusiv dimensiunea lui regională, în special prin promovarea și stabilirea de parteneriate regionale în materie de competențe, pentru a promova acțiuni eficace în materie de competențe pe teren.

Prin aderarea la pact, părțile interesate au acces la rețele, cunoștințe și platforme de resurse. De asemenea, Comisia oferă informații și orientări cu privire la finanțarea din partea UE și la programele de dezvoltare a competențelor. Pe lângă finanțarea disponibilă în cadrul REACT-UE, al Fondului social european Plus (FSE+) și al altor programe relevante din cadrul financiar multianual (2021-2027), perfecționarea și recalificarea reprezintă una dintre prioritățile de investiții emblematice ale Mecanismului de redresare și reziliență.

Exit mobile version