Site icon TIMP ROMÂNESC

Ofertă de consiliere pentru muncitorii români din Germania

Modalitățile prin care sindicatele germane sprijină lucrătorii români din Germania încercând să îmbunătățească condițiile de muncă și să asigure standarde de muncă și de plată egale pentru toți lucrătorii, indiferent de cetățenie,  au fost prezentate astăzi, 23 mai, la Hotel Intercontinental din Bucureşti, în cadrul unei conferințe de presă a Friedrich-Ebert-Stiftung România.

În cadrul conferinţei de presă au vorbit Dominique John, managerul de proiect al Faire Mobilität (Germania), Stephan Meuser, managerul fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung (România), Szabolcs Sepsi, Projekt Faire Mobilität (Germania) și Letiţia Türk, consilier pe drepturile muncii în cadrul Projek Faire Mobilität, discuțiile fiind moderate de  Victoria Stoiciu.

Potrivit lui Dominique proiectul este, de fapt, o reţea de centre de consiliere ale cărei baze s-au pus în 2011, cu ajutorul sindicatelor din Germania: “Această platformă este dedicată lucrătorilor est – europeni, deoarece ei se confruntă cu situaţii dificile la locul de muncă. Oamenii au probleme cu legislaţia, cu salariile, mulţi lucrători  sunt prost informaţi şi nici nu îşi cunosc drepturile”. Pentru a veni în sprijinul acestor lucrători cu recomandări utile pentru piața muncii, în cadrul proiectului a fost editată o broşură care va fi distribuită atât în România, cât și în Germania, la secţiile de asistenţă socială din diversele localităţi. De asemenea, proiectul are și o componentă online, prin portalul  http://www.faire-mobilitaet.de/ro, unde cei interesați pot găsi informaţii utile.

Obiectivul dezbaterii a fost în primul rând prezentarea proiectului Faire Mobilität, o privire în ansamblu în ceea ce priveşte scopul şi obiectivele proiectului, precum şi modalităţile prin care se încearcă sprijinirea cetăţenilor de origine română, dar şi a celor provenind din alte ţări din Europa de Est ce lucrează în Germania.

Proiectul nostru constă într-o ofertă de consiliere în dreptul muncii, pentru cetăţenii din Europa Centrală şi de Est care lucrează pe teritoriul Germaniei. Obiectivul principal este de a le pune la dispoziţie informaţii în ceea ce priveşte legislaţia germană pentru a se proteja în cazul în care ajung să fie confruntaţi cu probleme” , a subliniat Letiţia Turk, consilier pe drepturile muncii în cadrul Projek Faire Mobilität.

Oferta  de consiliere se desfăşoară pe teritoriul Germaniei, proiectul Mobilitate Echitabilă întreţinând la ora actuală centre de consiliere în diferite oraşe germane – Berlin, Frankfurt am Main, Stuttgart, Kiel, Dortmund, Oldenburg şi Munchen. În aceste centre lucrează 2-3 consilieri care vorbesc cel puţin o limbă europeană, iar în cadrul proiectului sunt şase persoane vorbitoare de limba română.

Principala categorie căreia ne adresăm o reprezintă oamenii care pleacă din România prin intermediar sau prin agenţii de muncă temporară, modul în care pot să afle despre noi este prin internet. Totodată, prin informaţia care se răspândeşte în comunităţile româneşti, prin intermediul familiei, cunoştinţelor, oamenii sunt redirecţionaţi către centrele noastre când ajung să se confrunte cu diverse probleme.

De asemenea, prin intermediul presei ne putem face cunoscută oferta noastră de consiliere în Germania. O parte importantă a muncii noastre o reprezintă cea de teren, mergem în căminele unde locuiesc de regulă foarte mulţi oameni, încercăm să-i abordăm direct în companii sau în faţa companiilor unde ştim că lucrează. În foarte multe oraşe germane sunt companii foarte mari unde lucrează sute de români prin intermediul agenţiilor de muncă temporară sau prin antreprenori şi în cazul în care este posibil, alături de sindicate organizăm acţiuni de informare în faţa acestor companii. Aceste acţiuni sunt un proces în sine, încercăm să consiliem pe termen lung, o consiliere colectivă. La sfârşitul acestui ghid se află date importante ale diverselor centre de consiliere, centre sindicale şi organizaţii, unde oamenii pot apela cu încredere când se confruntă cu diverse probleme pe tema muncii” a continuat aceasta.

În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile române, Faire Mobilität are o bună colaborare, pe care vor încera să o intensifice cu ocazia acestei vizite în România. Aceştia urmează să participe la mai multe întâlniri cu reprezentanţi ce aparţin diverselor instituţii publice – ANAF, Inspecţia Muncii,  Casa Naţională de Pensii Publice.

Totodată, de ani de zile, aceştia lucrează foarte strâns cu sindicatele din România. Potrivit Letiţiei  Türk, oamenii trebuie să se informeze chiar de aici, când se gândesc să plece, deoarece acestora le lipsesc chiar informaţiile banale, sunt oameni care părăsesc România şi nu ştiu oraşul în care urmează să plece în Germania, nu cunosc infrastructura oraşului respectiv. Aceştia nu reuşesc să-şi facă o idee cu privire la structura de informare a zonei respective, în primul rând pentru sprijinul lor de integrare în societate şi la locul de muncă.

În cazul în care  semnează un contract în Germania, cu o agenţie de muncă temporară, angajaţii trebuie să verifice clauzele contractuale şi să apeleze la sprijinul unui traducător, pentru a întelege conţinutul contractului. Este important să se informeze cu privire la zona unde urmează să lucreze în Germania, dacă  există asociaţii ale românilor la care să poată apela dacă au probleme sau la centrele de consiliere în zona respectivă pentru a primi sprijin.

Nu în ultimul rând, lucrătorii trebuie să se informeze în prealabil în legătură cu regulamentele standard ce ţin de legislaţia muncii în Germania, spre exemplu, cât este salariul minim, cât ar trebui să câştige în acea ramură şi să fie atenţi şi să nu fie naivi, posibilitatea de a fi exploatat la locul de muncă în Germania este foarte mare (în caz de litigiu, ei să cunoască exact zona unde au lucrat, pentru ce firmă au lucrat, etc)” –  a conchis reprezentanta Faire Mobilität.

 “Suntem una dintre puţinele instituţii active în România, ne-am simţit obligaţi să atragem atenţia asupra acestui aspect şi să oferim o platformă sub numele de Mobilitate Echitabilă. În general lucrătorii români se integrează destul de bine pe piaţa muncii în Germania, în general medicii, care sunt într-un număr destul de mare. Există câteva segmente economice unde sunt situaţii precare. Printre acestea, agricultura, gastronomia, construcţiilor, aici sunt exploataţi în mod sistematic, condiţiile de lucru sunt foarte proaste, salariile foarte proaste, sunt cazaţi în cămine mizere unde li se cer sume uriaşe de chirie. Acesta este un femomen transfrontalier şi sunt implicate şi agenţii româneşti în acest proces migraţiei”, a subliniat Stephan Meuser, managerul fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung.

În ghid se găsesc informaţii privind situaţia pieţii muncii din Germania, informaţii privind limba germană, documentele necesare pentru cetăţenii români, diverse teme cu care se confruntă muncitorii stabiliţi în Germania, cum ar fi contractul de muncă. Mulţi oameni care muncesc în Germania nu semnează în prealabil un contract de muncă, încep să lucreze şi contractul li se dă ori ulterior sau, în cel mai rău caz, nu li se dă”.

O altă temă importantă abordată de broşură vizează clauzele contractuale: ”50% dintre cei care vin la noi au întrebări în legătură cu salariile, fie neplătite dar şi ore suplimentare neplătite. De asemenea, programul de muncă: oamenii sunt exploataţi 12 ore pe zi sau chiar 14 ore, în unele cazuri chiar şi două schimburi”, a încheiat Szabolcs Sepsi, Projekt Faire Mobilität.

Exit mobile version