Acasă Stiri Oficialii guvernamentali responsabili de operaționalizarea în București a Centrului Cyber al UE

Oficialii guvernamentali responsabili de operaționalizarea în București a Centrului Cyber al UE

Componenta grupului de lucru care ar trebui să identifice măsurile necesare operaționalizării la București a Centrului Cyber al UE, prima structură a UE care va gestiona fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică, s-a publicat luni seara în Monitorul Oficial. Președintele acestui grup este secretarul general al Guvernului, ceilalți membri fiind de la Administrația Prezidențială, Ministere, Directoratul de securitate Cibernetică și SRI.

Componența acestui grup a fost stabilită prin decizie a premierului interimar Florin Cîțu, în data de 1 noiembrie 2021, publicată apoi în aceeași seară în Monitorul Oficial.

Grupul de lucru interinstituțional GLI-CYBER este coordonat de de Secretariatul General al Guvernului, iar componența acestuia este următoarea:

  1. a) Tiberiu Horațiu Gorun – secretar general al Guvernului – președinte;
  2. b) Andreea Mihaela Radu – Administrația Prezidențială – membru;
  3. c) Adrian Dan – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – membru;
  4. d) Aniela Crețu – Ministerul Afacerilor Externe – membru;
  5. e) Alina Orosan – Ministerul Afacerilor Externe – membru;
  6. f) Toma Bogdan Costreie – Ministerul Finanțelor – membru;
  7. g) Andi Mihai – Ministerul Finanțelor – membru;
  8. h) Dan Cîmpean – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – membru;
  9. i) Iulian Alecu – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – membru;
  10. j) Anton Rog – Serviciul Român de Informații – Centrul Național Cyberint – membru.

În situațiile în care membrii titulari nu pot participa la reuniunile Grupului de lucru, aceștia pot desemna înlocuitori prin comunicări oficiale adresate Secretariatului tehnic al Grupului de lucru, respectiv către SGG.

În decizie apare și un prim termen limită – în vederea operaționalizării Centrului Cyber, Grupul de lucru trebuioe să elaboreze cadrul legal de desemnare și pregătire a operaționalizării Centrului Național de Coordonare (NCC) al României în relația cu ECCC (n.a Centrul Cyber al UE de la București), în vederea respectării termenului-limită de 29 decembrie 2021, prevăzut de Regulamentul (UE) 2021/887 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetareîn materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare. Continuare pe hotnews.ro