Acasă Asia Olimpici și la chimie

Olimpici și la chimie

În perioada 21-30 iulie, la Ryad, în Arabia Saudită, a avut loc cea de-a 56-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie. Toți elevii români care au participat au obținut medalii: argint – Luca Mihai Rascarachi (Liceul Teoretic Internațional de Informatică București), Radu Nicolae Taerel (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu) și Andrei Ciobanu (Colegiul Național „Tudor Vianu” București), bronz –  Matei Ursachescu (Liceul Teoretic Internațional de Informatică București). Delegația României a fost condusă de acad. Marius Andruh și conf univ. dr. Mihaela Matache, Universitatea din București, iar Daniela Bogdan (Colegiul Național „Sfantu Sava” București) a fost observator.

Ideea Olimpiadei Internaționale de Chimie a apărut în 1968, fosta Cehoslovacie, iar prima competiție  a avut loc la Praga în același an. Cu excepția anului 1971, evenimentul s-a desfășurat în fiecare an.

Delegațiile care au participat la primele evenimente au fost în mare parte țări din fostul bloc estic și abia în 1980, la cea de-a 12-a Olimpiadă Internațională de Chimie, evenimentul a avut loc în afara blocului, în Austria. În prezent, numărul țărilor participante a ajuns la 80.

Potrivit regulamentului de concurs, participanții sunt ierarhizați doar pe baza scorurilor individuale și nu sunt acordate scoruri oficiale de echipă. Medaliile de aur sunt acordate celor mai buni 12% dintre elevi, medaliile de argint sunt acordate următorilor 22% dintre elevi, iar medaliile de bronz sunt acordate următorilor 32% dintre elevi. Mențiunile de onoare sunt acordate primilor 10% dintre participanții care nu au obținut medalii. Un premiu special este acordat elevului care a obținut cel mai mare punctaj general. Două premii speciale separate sunt acordate studenților care obțin cel mai bun punctaj la examenele teoretice și practice.