Preocupat de extinderea pandemiei de Covid-19 și a noii variante Omicron pretutindeni în lume, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a chemat luni, 20 decembrie, într-o declarație de presă de sfârșit de an, la cea mai mare prudență în perioada apropiatelor sărbători.
Numeroase țări se carantinează, își închid frontierele sau instituie noi restricții. La acest sfârșit de an, pandemia lovește greu planeta noastră. Noua variantă Omicron se propagă rapid. Statele Unite au anunțat luni că Omicronul este deja majoritar pe teritoriul lor, depășind Delta. El a fost depistat la 73,2% din noii contaminați. În acest context dificil al celui de-al cincilea val al pandemiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a considerat necesar să se adreseze presei de la sediul OMS din Geneva.
«Mai multe adunări în perioada sărbătorilor înseamnă mai mulţi contaminați, servicii sanitare saturate și mai mulți morți», a avertizat directorul OMS. «Asta este o certitudine. Suntem cu toții obosiți de această pandemie, dorim toți să ne putem regăsi cu familiile și prietenii noștri. Cea mai bună cale pentru a ajunge la acest obiectiv este să luăm acum decizii dificile. Ele sunt singurele care ne pot proteja pe noi și pe apropiații noștri… Asta înseamnă, în anumite cazuri, să anulăm evenimente pe care le-am programat, să le amânăm pentru mai târziu. O sărbătoare anulată valorează mai mult decât o viață pierdută», a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Trebuie să punem capăt inechității vaccinale»
La doi ani de la declanșarea pandemiei, directorul OMS privește preocupat către anul 2022. «În anul care vine, a spus el în conferința sa de presă, OMS se angajează să facă tot ce poate pentru a se pune capăt pandemiei». În context, el a pledat din nou în favoarea unui mai larg acces la vaccinuri pentru țările defavorizate. «Dacă vrem să punem capăt pandemiei în anul care vine, a subliniat el, trebuie să punem capăt inechității vaccinale, veghind ca 70% din populația fiecărei țări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor». Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că OMS nu se opune dozelor de rapel, dar a subliniat că ele trebuie rezervate persoanelor cu risc sau care au vârste de peste 65 de ani. Ca atare, țările care administrează doze de rapel la adulți sau copii în perfectă stare de sănătate ar face mai bine să încerce a împărți dozele convingându-i pe cei nevaccinaţi să le accepte.