Biroul Regional al OMS Europa organizează săptămâna viitoare la București, împreună cu Ministerul Sănătății din România, o reuniune regională la nivel înalt referitoare la problematica resurselor umane din sănătate.
„Reuniunea la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate va fi organizată săptămâna viitoare! În perioada 22-23 martie vor fi discutate la București modalitățile de asigurare a resurselor umane din sănătate în cadrul Reuniunii la nivel înalt organizată de Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sănătății din România”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.
Reuniunea la nivel înalt va fi o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategiile în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în condițiile care bolile netransmisibile și îmbătrânirea populației necesită tot mai multe resurse.
„OMS/Europa a avertizat recent cu privire la o bombă cu ceas care amenință sistemele de sănătate din Europa din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a sprijinului deficitar pentru sănătatea mintală și a dificultăților de a atrage și de a păstra tinerii în sectorul sănătății. În raportul său emblematic, intitulat Forța de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale în Europa: este timpul să acționăm, OMS/Europa a solicitat țărilor să facă mai mult pentru a-și proteja lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale, prezentând o serie de recomandări concrete pentru a transforma această viziune în realitate”, se arată într-un comunicat al OMS.
La întâlnire vor participa miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experți în domeniu din Regiunea Europeană a OMS.
Potrivit sursei citate, la sesiunea de deschidere vor participa premierul Nicolae Ciucǎ, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.
„Pe baza avertismentelor raportului și luând în considerare apelurile recente ale lucrătorilor din domeniul sănătății din Regiunea Europeană a OMS pentru ca guvernele să facă mai mult în acest domeniu, se așteaptă ca reuniunea regională să culmineze cu adoptarea Declarației de la București privind forța de muncă în sănătate și îngrijire. Cu probabilitatea de a fi susținută de toate cele 53 de țări din regiune, declarația va îndemna la acțiune politică și angajament pentru a consolida forța de muncă din domeniul sănătății, subliniind pași concreti pentru a face acest lucru în mai multe domenii de politică”, arată sursa citată.
Pe parcursul celor două zile, în cadrul sesiunilor se vor discuta acțiuni pentru:
- reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate
- îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată
- protejarea sănătății mintale și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
- promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
- îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății
- promovarea practicilor etice în materie de migrație
- abordarea diferențelor de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.