„În contextul în care Prutul reprezintă mai mult decât granița dintre România și Republica Moldova, reprezintă hotarul dintre Uniunea Europeană și spațiul non-UE, în contextul preluării presedintiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019 și în an Centenar, este foarte important să sprijinim proiecte care aduc oamenii mai aproape, care îi determină să interacționeze atât între ei, cât și cu experiențe reale de viață. Așadar, prin aceste discuții, nu se împărtășesc doar amintiri, ci se oferă oportunitatea de a învăța lucruri noi despre românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Veaceslav Șaramet, secretar de Stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, la Iași, cu prilejul participării lansării proiectului „Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“.
Proiectul, finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, este derulat de Asociaţia „Est-Democraţia” în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.
În cadrul proiectului, în perioada iulie – noiembrie 2018 vor fi realizate cercetări, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe Valea Prutului, atât în România cât şi Republica Moldova, urmând ca materialele culese de pe teren să fie puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România, cât şi în Republica Moldova.
Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătoriii vor realiza și o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei.
Echipele care vor efectua cercetările pe teren sunt formate din cercetători, profesori și doctoranzi de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova, secondați de patru experți, tot din mediul academic de la Iași și Chișinău, care vor ajuta la o mai bună gestionare, analiză și interpretare a materialului cules.