Românii vor putea lua gratuit pastilele de iodură de potasiu de 65 mg de la farmaciile cu circuit deschis, dar vor trebui să prezinte o trimitere de la medicul de familie, arată proiectul de Ordin privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație, pus în dezbatere publică, marți, de Ministerul Sănătății.
Proiectul de Ordin al MS precizează că direcțiile de sănătate publică vor distribui medicamentul către farmaciile cu circuit deschis, iar persoanele eligibile vor putea să le ridice gratuit din farmacii, în baza prescripției medicului de familie. Lista farmaciilor cu circuit deschis care vor distribui medicamentul va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății menționează că „Iodura de potasiu 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”.
„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil.
Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista prevăzută la art.1”, se arată în proiect.
„În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare prezentului ordin, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din lista prevăzută la art.1.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziția farmaciilor din lista prevăzută la art.1, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, Ghidul de Informare Generală din anexa nr. 1 la prezentul ordin, cu scopul ca fiecare farmacie să primească, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia.
Cantitățile distribuite către farmaciile din lista prevăzută la art.1 se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății.”, precizează proiectul de Ordin.
Farmaciile vor elibera pastilele gratuit, dar „exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate”.
„Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienților eligibili aflați în evidența proprie precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor.
Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 4, în fața medicului de familie.
În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripție medicală sau pe numele minorului, după caz, menționându-se distinct pe formular “DUPLICAT””, se mai arată în proiectul de Ordin.
Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art.1 este de 6 luni de la data recepției. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art.1 predau către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cantitățile rămase în stoc, precum și acordurile pacientului privind administrarea tratamentului și prescripțiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe baza de proces verbal de predare-primire.
În primele cinci zile lucrătoare ale fiecărei luni farmaciile din lista prevăzută la art.1 trimit către direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București în raza căreia se află, o situație care va cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate în baza prescripției medicale comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum și numărul de comprimate eliberate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.
Proiectul de Ordin mai prevede că este „interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea catre populație a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, fiind permise doar afişarea informării asupra activităţii de distribuire catre populatie a acestui medicament, la loc vizibil în farmacia cu circuit deschis care distribuie, publicarea pe pagina web a Ministerului Sanatatii sau publicarea campaniilor de informare desfăşurate de autorităţile publice centrale”.
Populația-țintă: persoanele sub 40 de ani. Cum se va administra și în ce condiții
Proiectul de Ordin menționează că „populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată cu vârsta sub 40 ani”.
„Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub un an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.
Medicamentul se administrează în doză unică, după cum urmează:
– Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
– Copiii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
– Copiii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
– Nou-născuţii (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
„În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.
Pentru copiii sub 3 ani farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid”, se mai arată în proiectul de Ordin.