Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 26 septembrie 2023, la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino.
Reuniunea a fost convocată de Președintele-în-Exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, pentru reiterarea condamnării agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și identificarea unor soluții pentru situația dificilă în care se află organizația, din cauza blocajului instituțional al Rusiei, susținută de Belarus.
Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat: „OSCE se confruntă cu riscuri și provocări fără precedent care necesită o soluție imediată. După cum spune motto-ul Președinției „Este vorba despre oameni” și pentru ei trebuie să stăm la această masă și să discutăm soluții”.
„Pacea, stabilitatea și securitatea cooperativă astăzi în regiunea OSCE sunt spulberate. Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei continuă să ia vieți nevinovate și să provoace suferințe larg răspândite. Continuarea acestui război dăunează și organizației noastre – îi provoacă relevanța și scopul”, a adăugat el.
Aproape toate statele participante la OSCE și-au exprimat sprijinul față de apelul prompt la acțiune pentru a permite organizației să fie funcțională și eficientă.
„Provocările care urmează sunt enorme și ar trebui să acționăm împreună pentru a le depăși. Este momentul potrivit pentru a ne fundamenta declarațiile că ne pasă de această organizație. OSCE există și lucrează pentru oameni, poate și va livra, purtată de valurile de sprijin la care am asistat astăzi. Din aceste motive trebuie să o sprijinim și să îi asigurăm funcționalitatea”, a concluzionat președintele Osmani.
În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României și a reafirmat sprijinul consolidat oferit de țara noastră Ucrainei. A subliniat că actuala criză de securitate, generată de agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei a afectat buna funcționare a OSCE, ca urmare a atitudinii obstrucționiste a Rusiei în procesul de luare a deciziilor la nivelul organizației.
În context, alături de reprezentanții celorlalte state membre ale UE, șefa diplomației române a accentuat necesitatea depășirii acestei situații prin adoptarea unei decizii de sprijinire a candidaturii Estoniei la Președinția-în-Exercițiu a OSCE pentru anul 2024, precum și nevoia asigurării predictibilității la nivelul pozițiilor de Secretar General, Director ODIHR, Reprezentant pentru Libertatea Presei și Înalt Comisar pentru Minorități Naționale. De asemenea, ministrul român a asigurat conducerea actuală a OSCE de susținerea României pentru accesul organizației la resursele necesare funcționării sale în parametri corespunzători.