Site icon TIMP ROMÂNESC

OSCE: Alegerile și referendumul din Moldova au fost bine gestionate și competitive, în ciuda încercărilor serioase de a-le submina integritatea, spun observatorii internaționali

Observatorii internaționali apreciază că alegerile și referendumul care au avut loc în Republica Moldova au fost ”bine gestionate și competitive, în ciuda încercărilor serioase de a-i submina integritatea”, spun

Potrivit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, competitorii electorali au avut o campanie liberă, într-un mediu caracterizat de preocupări cu privire la interferența străină ilegală și eforturile active de dezinformare.

”În plus, condițiile campaniei nu au permis condiții de concurență echitabile în rândul concurenților”, au declarat observatorii internaționali într-o declarație preliminară.

Administrația electorală a lucrat profesionist și a demonstrat imparțialitate în luarea deciziilor. Într-o campanie competitivă, dar doar puțin vizibilă, alegătorilor li s-au oferit o varietate de alternative politice în rândul candidaților la președinție, care au fost înregistrate într-un proces incluziv.

„Moldova are meritul pentru implementarea unei serii de reforme care să crească încrederea publicului în sistemul electoral, în contextul propagandei grele rusești. De la implementarea măsurilor de securitate cibernetică până la asigurarea unui grad ridicat de participare a femeilor, sunt multe de remarcat în aceste alegeri”, a declarat Lucie Potůčková, coordonator special și lider al observatorilor OSCE. „Există, totuși, câteva domenii care pot fi îmbunătățite. Perioada de suprapunere dintre înregistrarea candidaților și campanie, de exemplu, a creat un teren de joc inegal, ceea ce am dori să vedem îmbunătățit”, se arată în comunicat.

Campaniile s-au desfășurat în contextul în care guvernul abordează amenințările la adresa securității naționale rezultate din războiul provocat de invazia Ucrainei de către Federația Rusă. Autoritățile de aplicare a legii, mulți actori internaționali și organizații ale societății civile au atenționat că Moldova este ținta unui „război hibrid” în curs de desfășurare, îndreptat din străinătate, care include finanțarea ilegală a actorilor politici, campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.

”În ciuda agresiunii pe scară largă a Rusiei în Ucraina și a interferenței intense susținută de Kremlin în procesele electorale, aceste alegeri au marcat un moment crucial pentru Moldova”, a declarat Petra Bayr (Austria, SOC), șeful delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

”Lăudăm conducerea țării pentru curajul de a consulta populația asupra acestei alegeri fundamentale și suntem pregătiți să sprijinim Moldova în consolidarea, în continuare, a societății incluzive și deschise. Succesul va depinde de continuarea reformelor democratice și de capacitatea de a combate dezinformarea și interferențele externe, asigurându-se că procesul democratic al Republicii Moldova rămâne legitim și transparent”.

„Salutăm rezultatele referendumului”, a spus Michael Gahler, șeful delegației din Parlamentul European. „În pofida interferenței masive, maligne și ilicite fără precedent a Rusiei, în special prin cumpărarea de voturi, atacuri hibride și dezinformare, poporul Republicii Moldova și-a ales un viitor în UE. Lăudăm autoritățile competente din Republica Moldova pentru că au făcut o bună și eficientă gestionare a procesului electoral în aceste circumstanțe extraordinare. Facem apel la toate părțile interesate să reziste oricărei ingerințe, pentru a nu permite să denatureze rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale și ale alegerilor parlamentare din 2025”.

În timp ce cadrul legal revizuit pentru alegerile prezidențiale oferă o bază adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratice, modificările frecvente, introduse cu puțin timp înainte de alegeri și fără o consultare suficientă, au diminuat coerența legislației electorale și au afectat potențial securitatea juridică.

Cadrul legal pentru referendum, care a vizat posibilitatea ca Parlamentul să integreze drepturile și obligațiile UE în legislația națională fără o nouă reformă constituțională, are anumite deficiențe, inclusiv garanții insuficiente împotriva utilizării abuzive a resurselor publice și, ca atare, nu este pe deplin în conformitate cu standardele internaționale și cu angajamentele OSCE.

Deși nu există standarde internaționale care să interzică desfășurarea concomitentă a celor două scrutinuri, a face acest lucru fără a ajusta regulamentele campaniei poate duce la concurență inechitabilă pentru concurenții la președinție.

„Numărul substanțial de observatori internaționali care s-au desfășurat pentru a observa alegerile servesc ca o dovadă a sprijinului ferm al comunității internaționale pentru calea democratică a Republicii Moldova”, a declarat Johan Büser, șeful delegației Adunării Parlamentare a OSCE.

„În contextul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, actorii pro-ruși au condus campanii de interferență și dezinformare străină, în timp ce opiniile tradiționale despre minorități și drepturile LGBT au fost uneori formulate drept motive pentru a vota „Nu” la referendumul UE”.

Ziua alegerilor a fost calmă și bine organizată, iar procesul de vot a fost evaluat covârșitor de pozitiv de observatori, cu doar câteva probleme procedurale observate. Numărarea voturilor și înregistrarea lor au fost evaluate pozitiv, per total.

„Autoritățile electorale au fost transparente și profesioniste în activitatea lor, iar acest lucru s-a reflectat în evaluarea noastră covârșitor de pozitivă a zilei alegerilor”, a spus Urszula Gacek, șeful misiunii de observare a alegerilor din cadrul Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. „Recomandările pe care le vom face pe baza observației noastre vor avea ca scop îmbunătățiri, pentru a crește rezistența și încrederea cetățenilor în procesele electorale din țară.”

Exit mobile version