Duminică, 25 mai, la Negotin (Serbia), după Liturghie a avut loc o întâlnire a liderilor românilor din Serbia de Răsărit, la care au fost prezenți reprezentantul Ambasadei României din Belgrad, Alexandru Petruț, și reprezentanții românilor din Banatul sârbesc-Voivodina.
Inițiatorul întâlnirii, Părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului din cadrul Episcopiei Daciei Felix, a vorbit celor prezenți despre problemele cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Română din Serbia, pe fondul crizei de identitate și neînțelegerii între liderii locali. ”Din această cauză am hotărât să vă invităm pe voi, toți liderii românilor din Timoc, la o întâlnire de pace. Am hotărât că această întâlnire să o facem aici în biserica noastră în fața Evangheliei și a moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, strămoșul nostru și mare luptător pentru păstrarea credinței ortodoxe și identității nemului nostru românesc. Numai uniți ne putem păstra identitatea, iar unirea noastră trebuie să fie treptată. Întâi trebuie să ne unim noi, românii din Timoc, la fel și frații noștri din Banat. După aia putem face unirea tuturor românilor din Serbia, care deocamdată au un singur punct comun, Biserica Orodoxă Română…”, le-a spus părintele Alexandru Boian celor prezenți.
După întâlnire, acesta le-a propus participanților la reuniune să semneze un Protocol de colaborare, un pact de neagresiune între diferitele organizații ale românilor din Serbia.
”Este clar că noi toți – români, rumâni, vlahi, valahi și vlasi sau oricum ne-ar numi alții sau oricum ne-am numi noi înșine din cauza crizei de identitate, create în trecut, nu din vina noastră – suntem un singur neam și suntem români originari în zona în care trăim.
Biserica neamului nostru românesc, rumânesc/vlah este Biserica Ortodoxă Română și toți membrii comunității noastre naționale care sunt de credința ortodoxă trebuie să țină de structura canonică a Patriarhiei Române din Serbia, care este Episcopia Daciei Felix de la Vârșeț (Protopopiatul Daciei Ripensis).
Vedem că reprezentanții comunității noastre au diferite păreri privind consiliile naționale din Serbia, unii doresc să țină de Consiliul Român cu sediul în Voievodina, iar alți de Consiliul Rumân (Vlah) din Serbia de răsărit, care în acest moment este ocupat de către ”vlahi falși” (pionii unor politicieni din conducerea Statului sârb). Fiecare este liber să țină de consiliul în care crede și să lupte ca în viitor aceste două Consilii să se unească într-unul singur.
Până la unirea celor două Consilii ale singurei noastre minorități din nordul și din sudul Dunării, ne obligăm cu toții ca să nu ne atacăm unii pe alții din cauză că unii își spun români în limba literară, alții rumâni în grai și alții vlahi, vlasi în limba sârbă. Ne angajăm să promovăm în fața autorităților publice centrale și locale, în mod solidar, puncte de vedere comune ale celor două Consilii ale singurei noastre comunități separate doar pe criteriul filologic al etnonimelor.
Indiferent ce spun legile Serbiei, (Țara noastră în care trăim și ai cărei cetățeni loiali suntem), care se pot schimba oricând, legat de consiliile naționale, legi care prevăd că cine are Consiliu național ar fi o altă minoritate, noi nu suntem de acord cu această obstrucție și îmbrățișăm fără rezerve prevederile clare și de mare folos practic ale Legii 299 din Țara mamă, România, care arată că din punct de vedere juridic român=rumân=vlah=român/vlah. Bunul simț și dreapta judecată ne arată că minoritățile naționale sunt cele care nasc Consilii naționale, nu Consiliile naționale nasc minorități naționale. Românul tot român este chiar dacă îi spui Rumân sau Vlah, sau altfel”, se precizează, printre altele, în documentul publicat de Opinia Teleormanului.