Site icon TIMP ROMÂNESC

“Pâinea Prieteniei” de la Berlin din secară de Bărăgan

România va participa, alături de alte nouă state europene ex-comuniste, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha și Ungaria, la proiectul “Peace and Agriculture”, inițiat de Ministerul Alimentatiei, Agriculturii și Protectiei Consumatorilor din Germania împreună cu Asociatia “FriendenBrot”. Fiecare tară va alege un loc cu încărcatură simbolică pentru dramele din perioada comunistă, unde se va înființa o cultură de secară, cu semințe provenite din “Fâșia morții”, din apropierea amplasamentului fostului Zid al Berlinului. În 2014, recolta obținută va fi trimisă în capitala Germaniei, unde în cadrul unei ample ceremonii, ce va avea loc la data de 9 noiembrie, se va coace “Pâinea Prieteniei”.

Județul Brăila a fost ales pentru a găzdui cultura de secară care va ajunge la Berlin la sfârșitul anului 2014. Semințele de la “Fâșia morții” vor fi plantate în data de 10 octombrie în Câmpia Bărăgnului, în zona unde în timpul regimului comunist a existat localitatea Rubla. Astazi, o singură casă mai amintește de iadul comunist din Bărăgan.

În satul Rubla, înfiintat la începutul anilor 1950, în mijlocul aridei Câmpii a Baraganului, au fost deportate aproximativ 300 de familii cu origini “nesănatoase”, mai precis opozanții regimului comunist, marea majoritate aduși în vagoane pentru vite, din zona frontierei de vest a țării. În condiții inumane, în acest loc au avut domiciliul forțat și și-au trăit dramele bănățeni, basarabeni, bucovineni, aromani, germani, sași sau sârbi, printre ei numărânu-se și liderul țărănist Corneliu Coposu. Pe câmp, departe de orice așezare omenească, deportaților li s-a ordonat să îsi ridice case, fiecare având destinat un lot de pământ, delimitat de țăruși.

Partenerul principal al Ministerului Agriculturii pentru implementarea proiectului în România este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Proiectul ”Peace and Agriculture”  își propune să promoveze și să păstreze proaspată în conștiința publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea și fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace.

Exit mobile version