Gazeta Românească din Italia semnalează un fapt deosebit de grav pentru imaginea românilor în străinătate: literatura italiană începe să-i prezinte pe români ca personaje negative. Astfel, este dat exemplul scriitorului și jurnalistului Antonio Pascale care a publicat pe site-ul „Il Post” un fragment din nou său roman „Atenuantele sentimentale”, publicat la editura Einaudi. În acest fragment apare personajul literar „românul hoț de biciclete”. Fragmentul a fost intitulat, nu întâmplător, „Roma, le biciclette e i rumeni”. În acest extras, Pascale povestește riscurile utilizării bicicletei la Roma.
“De mai mult timp nu mai folosesc mașina. La Roma mașina este un stres. O dată mi-a luat o oră și jumătate să parchez. Altă dată am mâncat în mașină, având în vedere că era duminică și, până la urmă, nu ieșea nimeni din parcare. (…) Așadar, singur în mașină, cu sandviciul și cu firmiturile pe mine, fără posibilitatea de a face poezie, cum vreți să mă fi simțit? Ca unul care cu cât folosește mai puțin mașina cu atât se simte mai bine.
De fapt am scuter. Am schimbat multe, acum am un Liberty 150 de la Piaggio. Însă și scuterul începe să mă usuce: asigurarea, impozitul (pe care uit mereu să îl plătesc și mă amendează) și apoi, îmbătrânesc: reflexele nu mai sunt cele de odinioară, știți cum e, gropi, ceva căzături. Mai puneți și prea multe zaharuri, insulina care funcționează prost, grăsimea de pe burtă și, în concluzie, este necesară puțină mișcare, îmi spun, mai ales că am dureri de spate. Astfel am optat pentru bicicletă. Care însă e a fiului meu. Dar o folosesc și eu, pentru că îmi place să fac schimb de lucruri, când e posibil”.(…) ”Ăia, românii, au clești care taie oțelul.”
Promovarea unor asemenea stereotipuri în literatura de masă și pe internet nu face decât să agraveze și mai mult situația românilor din afara granițelor, care vor rămâne din ce în ce mai mult în memoria colectivă a țărilor de adopție cu aceste etichete negative.