Papa Francisc a sosit astăzi, 31 mai 2019, în România, o țară despre care a spus că este ”frumoasă și primitoare” și pe care tradiția o numește ”Grădină a Maicii Domnului”, pentru o călătorie apostolică de trei zile ”ca pelerin și frate”. O referință onorată pe deplin de venirea papei Francisc în chiar ziua comemorării liturgice a Vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta.
Pontiful a ajuns pe Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București la ora 11.30, unde a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis, de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, de arhiepiscopul de București, mons. Ioan Robu, și de ceilalți membri ai Conferinței episcopilor din România. De asemenea, un grup de 700 de copii și tineri, însoțiți de pr. Nicolae Farcaș, l-au așteaptat la aeroport pe Sfântul Părinte.
La coborârea din avion, doi copii greco-catolici, de 13 şi respectiv 12 ani, i-au oferit flori. Cei doi copii sunt frate și soră și provin din familia unui erou al neamului românesc: Augustin Vișa.
Augustin Vișa (1904-1989) a fost avocat, doctor în drept, înalt funcționar la CEC, membru al Partidului Național Țărănesc din 1927 și președinte al Tineretului intelectual național-țărănesc din 1936. Originar din Șeica Mare, unde tatăl i-a fost învățător la școala parohială greco-catolică.
Augustin Vișa a fost arestat pe vremea lui Antonescu pentru „activitate antifascistă“ – colabora la un post de radio care făcea legătura între Iuliu Maniu și Aliați.
Eliberat în august 1944, a fost arestat de sovietici din același motiv – activități antifasciste (de fapt calitatea de lider țărănist i-a deranjat pe ruși), declarat „criminal de război“ și deportat în URSS.
În agenda primei zile în România, patru locuri din București cu o încărcătură simbolică sunt cuprinse în programul vizitei – Palatul Cotroceni, pentru o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și autoritățile statului, Palatul Patriarhiei, pentru un colocviu cu Patriarhul Daniel și un discurs în fața Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, noua Catedrală Patriarhală, pentru rugăciunea Tatăl Nostru, și Catedrala romano-catolică ”Sf. Iosif”, pentru Sf. Liturghie. Papa Francisc este găzduit la Palatul Nunțiaturii Apostolice, unde va avea o întâlnire privată cu membrii ordinului iezuit.
Pontiful vine în România pentru o vizită care stă sub genericul ”Să mergem împreună!”. Este îndemnul pe care spiritualitatea catolică îl repetă prin îndrăgitul cântec euharistic ”Creștini să ne dăm mâna / Să mergem împreună / La masa Domnului”. Succesorul Sfântului Petru vine astăzi în țara care, potrivit tradiției, a primit Evanghelia de la fratele pescarului din Galileea, Sfântul Andrei. Mărturia dată pentru Cristos de cei doi apostoli de odinioară se împrospătează astăzi la București, la periferia geografică a unei Europe care își caută rațiunile speranței și ale unității.
Sâmbătă, 1 iunie a.c., Papa merge la Șumuleu și la Iași, iar duminică, la Blaj.
Vizita în România este cea de-a 30-a călătorie apostolică a Suveranului Pontif, un itinerariu al dialogului ecumenic şi al îndemnului la redescoperirea valorilor care au stat la baza fondării Europei.
În urmă cu 20 de ani, în 8 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, ca răscruce la care se întâlnesc Europa de Est şi Europa de Vest, o punte între diferite realităţi. Din această perspectivă, vizita din 1999 a fost una istorică, pentru că a deschis porţile şi pentru călătoria în alte ţări cu majoritate ortodoxă.