Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de emoţional, cât și social. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia.
În acest context, la Camera Deputaților din Roma a organizat conferința națională ”La famiglia nel processo migratorio, tra distanze e ricongiungimenti” (”Familia în procesul migratoriu, între distanțe și reîntregiri”).
Conferința a fost o premieră în activitatea Camerei Deputaților, fiind pentru prima dată când în Parlamentul Italian s-au discutat și căutat soluții pentru probleme cu care se confruntă nu numai comunitatea românească din Italia, dar și familiile acestora rămase în țară.
Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu a subliniat că: ”Este un semn de deschidere al aleșilor poporului italian la problemele străinilor. Migrația este frecvent tratată din punct de vedere al remitențelor, forței de muncă, siguranței publice, dar azi vorbim și despre dimenisunea personală, afectivă, socială. Nu vorbim despre lucruri care fac știrile, ci lucruri care produc compasiune. Reîntregirea familiei are în centru femeile, deși acestea sunt mai vulnerabile emoțional, fizic și material”. Ambasadorul a arătat că România este, fapt binecunoscut, țara cu cei mai mulți emigrați în Italia și, implicit, cu cele mai multe probleme la acest capitol și că așteaptă un semnal pozitiv și mai multe informații și linii directoare în rezolvarea problemelor.
Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Românce din Italia, promotoarea proiectului ”Te iubește mama”, a prezentat noi, îngrijorătoare, despre situația femeilor emigrate în Italia și despre condiția copiilor rămași acasă. Una dintre plăgile majore care privesc familia și femeia, a spus Silvia, este așa-zisa nouă categorie a ”orfanilor albi”, acei copii rămași acasă, lipsiți de grija părinților, emigrați în căutarea unui loc de muncă
Silvia Dumitrache a atras atenția că în timp ce părinţii se gândesc la bunăstarea familiei, specialiştii în asistenţă socială semnalează efectele negative şi, uneori, irecuperabile ale acestui fenomen asupra copiilor.
Drama copiilor cu părinți plecaţi la muncă în străinătate izvorăște din nevoia de afecţiune: “Principalele probleme identificate se referă la modul de relaţionare cu colegii şi, în special, în modul de îndeplinire a cerinţelor didactice. Iniţial se remarcă schimbarea aspectului fizic, urmată de abandon şi absenteism şcolar, de schimbarea grupului de prieteni, a anturajului şi uneori de comiterea unor infracţiuni, toate pe fondul unei privări afective. Deşi se pare că minorii înteleg foarte bine motivele ce i-au determinat pe părinţi să plece din ţară şi chiar apreciază faptul că îşi pot permite mai multe, că sunt mai liberi, comunicarea şi nevoia de afecţiune rămân probleme nerezolvate, iar cei mici devin o categorie vulnerabilă“ , susține Irina Câmpeanu, specialist în cadrul DGASPC Vaslui.
Dintr-un studiu realizat de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui reiese că numãrul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este mai mare în mediul urban, iar tendinţa este de a nu se încredinţa în mod legal copiii pe perioada plecării în străinătate.
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui spun că elevii ai căror părinţi muncesc în străinătate reprezintă o mare problemă. În ultimii zece ani, rata abanbdonului şcolar s-a dublat în judeţul Vaslui, iar 12% din copiii care renunţă la şcoală sunt cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în Occident, notează Silvia Dumitrache pe blogul său.
Pentru că în ultimii ani fenomenul de lăsare a copiilor în grija altora a luat amploare la nivelul României, în luna octombrie a anului trecut a intrat în vigoare un act normativ privind obligația părinților plecați la muncă în străinătate de a desemna o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului pe toată perioada absenței părinților. În caz contrar, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
De asemenea, părintele care crește singur un copil și care urmează să plece la muncă în străinătate are obligația să anunțe acest lucru asistenței sociale, cu 40 de zile înainte de plecare.
Notificarea conține, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se va ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul efectuându-se de instanța de tutelă.