Site icon TIMP ROMÂNESC

Parlamentarii, preocupaţi de Congresul Românilor de Pretutindeni: Este important să avem un congres al românilor de pretutindeni, pentru românii de pretutindeni!

În baza regulamentului Camerei Deputaţilor, art. 54, alin. 2, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a fost audiat, la 10 septembrie, cu privire la activitatea pe care a desfăşurat-o în cele şapte luni de la numirea sa în funcţie.

În urma şedinţei şi discuţiilor avute cu ministrul, membrii din conducerea Comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au susţinut o conferinţă de presă în care şi-au exprimat ”profunda nemulţumire” privind activitatea ministrului Stanoevici, în special în legătură cu organizarea primului Congres al românilor de pretutindeni.

Menţionez că, potrivit Legii 299/2007, acest eveniment se desfăşoară sub egida Parlamentului României, iar conform art.7, alineatul 2 al aceluiaşi act normativ, ”convocarea Congresului Romanilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni sunt prevăzute în bugetul Camerei Deputaţilor, în mod distinct”, a subliniat deputatul Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării.

În cadrul audierii sale de către cele două comisii parlamentare, ministrul Bogdan Stanoevici i-a informat pe parlamentari că a transmis pe 20 mai a.c. o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care îi înştiinţa de intenţia sa de a organiza în acest an, Congresul românilor de pretutindeni şi că evenimentul va reuni 224 de persoane, bugetul total fiind de 318.200 de lei, suportat integral de Camera Deputaţilor.

”Interesul nostru este de a-i aduce pe românii de pretutindeni laolaltă. Nu vrem însă să o facem oricum, iar în acest moment nu există nici o metodologie care să asigure o organizare transparentă şi obiectivă a acestei manifestări. Noi nu ne dorim decât ca acest eveniment să aibă loc, să aibă o agendă publică, cu termene, şi cu elemente bine stabilite conform legii. Solicităm organizarea unui congres într-un mod legitim şi transparent”, consideră Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

Deputatul Bogdan Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării a subliniat: ”Este important să avem un congres al românilor de pretutindeni, dar este important ca el să fie făcut pentru românii de pretutindeni”.

Desemnarea participanţilor la Congres a fost reliefată şi de deputatul Mihai Deaconu, secretar al Comisiei pentru comuntăţile de români din afara graniţelor: „Sunt o mulţime de comunităţi care trebuie să îşi desemneze delegaţii şi nu se ştie nici acum dacă există o metodologie unitară, sau, cum am văzut în presă, ea va fi opţiunea comunităţilor din afara ţării”.

Vocile românilor din afara ţării (…) ne-au solicitat, chiar şi în cadrul evenimentului „Diaspora Estival” ce a avut loc la Eforie Nord, ca acest congres să fie bine organizat, iar ca dată, să poată avea loc în vara anului viitor, în primăvară, chiar, după luna februarie”, a conchis deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru comuntăţile de români din afara graniţelor.

Deputaţii Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării au votat luni, 8 septembrie, în favoarea amânării evenimentului pentru o dată ulterioară care să nu interfereze cu campania electorală şi să permită urmarea procedurii legale de organizare, conform Legii 299/2007. În cadrul audierii, ministrul Bogdan Stanoevici a anunţat că nu susţine un astfel de demers.

Exit mobile version