Site icon TIMP ROMÂNESC

Parlamentarii români, întâlnire de lucru cu specialiştii FICE – Israel pe probleme de asistenţă socială şi integrarea tinerilor orfani

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a găzduit, la 13 aprilie 2016, la Parlamentul României, o dezbatere comună cu FICE România (Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative) şi FICE Israel pe tema ”Asistenţa socială în România şi Israel. Modele şi soluţii”. La dezbatere au participat membrii Comisiei parlamentare şi o delegaţie israeliană, condusă de Yossef (Yossi) Zagury, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei din Israel, formată din 26 de specialişti în educarea şi creşterea copiilor şi tinerilor în centre rezidenţiale. Specialiştii israelieni se află în România pentru a cunoaşte la faţa locului comunităţi şi instituţii de ocrotire şi pentru a participa la reuniunea ştiinţifică de profil care încununează astfel de acţiuni complexe.

Din partea comisiei au luat cuvântul Gabriela Creţu, senator, membră a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a apreciat interesul grupului FICE – Israel pentru problemele copiilor cu probleme sociale din ţara noastră. Ea sa a făcut o succintă prezentare a problemelor şi a principalelor priorităţi ale parlamentarilor români în domeniul protecţiei sociale pentru copiii defavorizaţi.

Deputatul Antal Istvan s-a arătat interesat de modelul prezentat de specialiştii israelieni şi a purtat un dialog cu reprezentanţii FICE pe marginea legislaţiei israeliene în domeniul asistenţei sociale. Acesta şi-a manifestat tot sprijinul său, în materie de reformă legislativă, pentru a rezolva problemele cu care se confruntă copiii cu grave probleme sociale în România. Legislaţia naţională trebuie să fie cât mai simplă, permisivă, dar, totodată, să garanteze toate drepturile minorilor şi să-i protejeze în raport cu posibilele abuzuri. ”Modelul israelian de sate” şi ”internate” este dezirabil din două motive pentru România: protejează copiii şi, în acelaşi timp, îi pregăteşte din punct de vedere educaţional şi practic pentru viaţă în familie, aşa cum este normal”.

Yossef Zagury a mulţumit FICE – România pentru implicarea în activităţile comune dintre cele două ţări şi a menţionat că în ultimii 15 ani cele două organizaţii au dezvoltat mai multe programe comune în interesul copiilor cu probleme sociale. Dl. Yossef Zagury a prezentat modelul israelian de ”sate” şi ”internate” în care copiii cu probleme sociale găsesc o familie care îi ajută să se integreze la şcoală, în comunitate, dar să capete şi o specializare/ o meserie (de obicei în domeniul agricol) în momentul majoratului.

Specialistul israelian Abo Esaa Median a prezentat modelul FICE de integrare în casele speciale: ”Fiecare familie care participă la programul nostru, din acest sat, înfiază 12 copii – 6 fete şi 6 băieţi pe care îi ajută la învăţătură, dar care au şi un program de lucru în ferma agricolă de 6 ore pe săptămână. Mulţi copiii din acest program sunt copii care au probleme grave cum ar fi: abandon şcolar de lungă durată, provin din familii cu probleme economice sau integrare socială, orfani de unul sau de ambii părinţi. La această familie-socială toţi copiii participă la programele de tipul after-school, unde voluntarii îi ajută să recupereze materia de la şcoală. În acelaşi timp le sunt transmise şi cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a putea să se integreze pe piaţa muncii imediat după părăsirea casei. Aceşti copii pot merge la sfârşitul săptămânii la părinţii naturali. Noi credem în rolul familiei şi, chiar, îi încurajăm să se întoarcă acasă în momentul în care o parte dintre problemele familiilor lor se rezolvă ”

Specialiştii israelieni se află într-o vizită de lucru în perioada 12 – 19 aprilie 2016 în România. Întrunirile bilaterale se concretizează, în fiecare an, alternativ în România şi Israel, prin acţiuni de mobilitate profesională între cele două ţări, conferinţe şi simpozioane organizate în parteneriat, elaborarea şi publicarea de lucrări ştiinţifice.

Un moment central în acţiunile comune din această perioadă l-a constituit întâlnirea delegaţiei israeliene cu membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Cu ocazia actualei prezenţe în ţara noastră, specialiştii din Israel vor vizita mai multe tipuri de instituţii (centre de plasament, de tip familial, de îngrijire tip after school, de asistenţă socio-medicală, de servicii comunitare pentru copii cu dizabilităţi etc.) aparţinând direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţele Constanţa şi Argeş, precum şi din Bucureşti. Pe 15 aprilie, la Constanţa, se va desfăşura simpozionul internaţional ”Instituţionalizarea – noutăţi şi efecte”.

Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative a fost fondată în 1948 sub auspiciile UNESCO. FICE este organizaţie neguvernamentală şi deţine statut cu rol consultativ pe lângă UNESCO. FICE activează în vederea dezvoltării profesionale a tuturor formelor de educaţie extra – familială, activităţi concretizate în: seminarii şi congrese internaţionale; schimburi de experienţă între profesioniştii din domeniu, publicaţii ce abordează temele actuale în domeniul educaţiei extra – familiale; consilierea instanţelor publice; iniţierea de studii, cercetări; stimularea şi promovarea schimburilor de idei şi a relaţiilor colegiale fără frontiere, intermedierea de tabere/vacanţe pentru copii.

FICE – România, a fost fondată în 1990 şi este membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative. FICE – România are 18 filiale judeţene şi numără peste 7000 de membrii şi simpatizanţi.

Exit mobile version