Cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă ingerința și operațiunile hibride ale Rusiei în Republica Moldova, din ce în ce mai agresive pe măsură ce alegerile prezidențiale și referendumul constitutional (scrutine electorale care vor avea loc pe 20 octombrie) se apropie.
Eurodeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional. Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.
Acțiuni de destabilizare ale Rusiei în Republica Moldova
Potrivit eurodeputaților, Serviciul de Securitate și Informații al Republicii Moldova a anunțat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, pentru a-i convinge pe alegători să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană.
Autoritățile au descoperit o amplă schemă de fraudare a votului, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mită electorală. Condamnând aceste acțiuni, Parlamentul European solicită Rusiei să respecte independența Republicii Moldova, să înceteze destabilizările și să retragă forțele militare de pe teritoriul țării. În plus, sunt reluate apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor munițiilor depozitate în comuna Cobasna, aflată în regiunea transnistreană.
Deputații cer sancțiuni suplimentare pentru politicienii care destabilizează Republica Moldova
Pe fundalul unei ingerințe tot mai agresive a Rusiei în Republica Moldova, Parlamentul European solicită Consiliului să adopte sancțiuni suplimentare ale UE împotriva celor care subminează suveranitatea acestei țări. De asemenea, țările care găzduiesc fugari moldoveni precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc sunt îndemnate să-i extrădeze în Republica Moldova pentru a fi judecați.
Sprijin suplimentar pentru aderarea Republicii Moldova la UE
Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și solicită Comisiei Europene să includă țara în Instrumentul de Asistență pentru Pre-Aderare (IPA III) și să prioritizeze finanțarea pentru țările candidate la UE în următorul Cadru Financiar Multianual (MFF) pentru perioada 2028-2034. Având în vedere că negocierile de aderare cu Republica Moldova au început deja, deputații europeni solicită accelerarea procesului de evaluare și organizarea în timp util a următoarelor conferințe interguvernamentale.
Pentru a spori reziliența Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride, Parlamentul îndeamnă UE să continue cooperarea în domenii precum comunicarea strategică, sprijinul pentru jurnaliști și societatea civilă, dar și promovarea conținutului media independent în limba rusă.
Anterior, UE a impus sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni și politicienilor pro-ruși precum Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Igor Ceaika, Gheorghe Cavaliuc și Marina Tauber. Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European a decis, în unanimitate, deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.