Parlamentul European a lansat un premiu pentru jurnalism în memoria Daphnei Caruana Galizia, jurnalistă de investigații malteză ucisă în 2017.
Premiul pentru jurnalism Daphne Caruana Galizia, lansat pe 16 octombrie 2020, la împlinirea a trei ani de la uciderea acesteia, va recompensa contribuțiile excepționale la jurnalism în spiritul valorilor UE.
”Premiul Daphne Caruana Galizia va oferi recunoaștere rolului esențial jucat de jurnaliști în apărarea democrațiilor și va reaminti cetățenilor importanța presei independente. Acest premiu va oferi sprijin moral jurnaliștilor în activitatea vitală și adesea periculoasă pe care o desfășoară și va arăta susținerea Parlamentului European pentru jurnaliștii de investigație”, a spus vicepreședintele Parlamentului European, Heidi Hautala.
O recompensă în valoare de 20.000 de euro
Premiul anual de 20.000 de euro va fi acordat începând din octombrie 2021 jurnaliștilor sau echipelor de jurnaliști din Uniunea Europeană. Candidații și laureații vor fi aleși de un juriu independent.
Cine a fost Daphne Caruana Galizia?
Daphne Caruana Galizia fost o jurnalistă malteză, blogger și activist anti-corupție, care a scris pe larg despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzare de cetățenie și legăturile guvernului din Malta cu scandalul Panama Papers. După amenințări și hărțuiri repetate, ea a fost ucisă în explozia unei mașini capcană pe 16 octombrie 2017.
Revolta publică în urma felului în care autoritățile au gestionat investigarea crimei a dus în cele din urmă la demisia premierului Joseph Muscat. Criticând lacunele investigației, europarlamentarii au cerut în decembrie 2019 Comisiei Europene să ia măsuri.
Publicat pe 28 aprilie, raportul Consiliului Europei intitulat „Platforma pentru a promova protejarea jurnalismului și siguranța jurnaliștilor” enumeră 201 violări grave ale libertății mass-media în 2020. Această cifră reprezintă un record de la înființarea platformei în 2014, iar față de 2019 marchează o creștere cu 40%. Un număr record de alerte s-au referit la agresiuni fizice (52 de cazuri) și hărțuire sau intimidare (70 de cazuri).
Parlamentul European pledează pentru importanța unei prese independente. Într-o rezoluție adoptată în mai 2018, deputații au cerut țărilor UE să asigure finanțare publică și să promoveze o presă liberă, independentă și pluralistă. Parlamentul a reiterat importanța libertății mass media în contextul pandemiei Covid-19.
Cu ce pericole se confruntă jurnaliștii în Europa?
Pentru a marca Ziua Libertății Presei, pe 3 mai Parlamentul Euroepan a susținut un seminar online: „Care sunt principalele pericole pentru jurnaliștii din Europa?”. Eurodeputații relevanți în domeniu au intervievat jurnaliști despre numărul în creștere de atacuri și amenințări la adresa celor care lucrează în presă și media la nivelul UE.