Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea în NATO, a declarat luni prim-ministrul Ulf Kristersson, după ce Parlamentul Ungariei a votat în favoarea ratificării cererii țării nordice de a adera la alianța militară.
Ungaria a fost ultimul dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile în care partidul de guvernământ Fidesz a amânat o decizie.
După o neutralitate de sute de ani, în 2022 Suedia a decis să se alăture NATO, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.
Votul parlamentului maghiar vine după ce Ungaria și Suedia au semnat un acord privind industria de apărare.
Premierul Viktor Orban a declarat luni parlamentului că cooperarea suedezo-ungară în domeniul apărării și aderarea Suediei la NATO vor întări securitatea Ungariei.
Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru, preşedintele rus Vladimir Putin a obţinut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina – extinderea alianţei.
În timp ce Finlanda a devenit membru NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei, au ridicat obiecţii.
Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.
Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia dezvoltării democratice sub conducerea premierului Viktor Orban, decât să aibă unele cerinţe concrete.