ICR Bruxelles susține prezentarea lungmetrajului « Tigru », regia Andrei Tănase și prezența la festival a regizorului Andrei Tănase, la cea de a XXXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Mons care se desfășoară în perioada 10-18 martie 2023.
« Într-o dinamică pozitivă, în vederea celei de-a 38-a ediții, festivalul continuă să se reînnoiască prin schimbarea numelui și identității vizuale.„Festivalul Internațional de Film de Dragoste” (LIFF) de la Mons își aduce astfel în prim-plan tematica cinematografică și unicitatea sa.O actualizare care combină dimensiunea sa internațională, lunga sa istorie și reînnoirea sa într-un concept de festival unic, care explorează Dragostea în cinema, diversitatea iubirii și relațiile umane din timpul nostru. Dragostea va rămâne așadar inima „istorică” a programării, ai cărei organizatori au anunțat un afiș cu aproximativ 70 de lungmetraje, printre care multe inedite.» (comunicat Festival)
Proiecțiile filmului românesc ’Tigru’ vor avea loc miercuri, 15 martie, ora 21 și joi, 16 martie, ora 17,30 – Cinema Plaza Arthouse (12 rue de Nimy 7000 Mons).
Filmul va fi prezentat în secțiunea ‘concurs’. Prezentarea este organizată în colaborare cu Mons 2012 Foundation având în vedere faptul că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023.
Invitatul român Andrei Tănase va avea întâlniri cu reprezentanții Fundației Mons 2012, va fi invitat la City of Mons pentru prezentarea oficială, care va avea loc în prezența autorităților locale și a board-ului festivalului. De asemenea, au loc întâlniri punctuale în cadrul panelurilor de lucru.
TIGRU, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, este o coproducție Domestic Film (RO), Altamar Films (FR) și Graal (GR), realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Europa Creativă Media, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, Centrul Național al Cinematografiei din Grecia, Televiziunea Română (TVR), televiziunea națională din Grecia.
« Bântuit de povestea adevărată a evadării unui animal dintr-o grădină zoologică din Sibiu, explorarea subtilă a iubirii și pierderii realizată de regizorul român Andrei Tănase este plasată într-un oraș îngrozit de un tigru în libertate. În timp ce Vera, veterinara epuizată din punct de vedere emoțional, își petrece ziua, mica ei lume este zguduită de sosirea unui nou rezident la grădina zoologică. Ținut ca animal de companie într-o cușcă într-o piscină dezafectată, tigrul își trezește instinctele.Dar pe măsură ce dezvăluirile despre căsnicia și trecutul ei se dezvăluie, evadarea ‘pisicii mari’ aduce lucrurile la o concluzie tensionată.Atracția primordială a regnului animal față de chinul interior complex al Verei este jucată cu un dialog minim pe o coloană sonoră a lumii naturale. În timp ce oferă o altă privire asupra patriei sale după „Claudiu and the Fish” (2013), „Summer Break” (2015) și „First Night” (2016), „Tigru” se desprinde de realismul tradițional românesc.Îmbinând urmărirea fără suflare a unui tigru în libertate cu un strop de absurd, cuplată cu un studiu delicat al personajului, face din „Tigru” un debut de lungmetraj emoționant, care provoacă gândirea. »(Justine Maybank)
ANDREI TĂNASE este absolvent al Universității Naționale de Arte și Film din București. (UNATC). El a fost selecționat, din anul 2010, la Sarajevo Talent Campus, la Festivalul de film de la Rotterdam și la festivalul internațional Premiers Plans d’Angers. A regizat o serie de scurtmetraje care au fost apreciate de critici și s-au bucurat de succes la diferite festivale. Cel mai recent dintre acestea, Prima Noapte, a avut premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția.
Prin acest proiect, ICR Bruxelles continuă parteneriatul cu LIFF Mons, început în 2010. Menționăm că festivalul apreciază și sprijină constant cinematografia română, a inclus filme românești și a invitat cineaști români la fiecare ediție. Rezultatul acestei îndelungate colaborări a fost concretizat printr-o largă promovare și distribuție a filmelor românești participante pe piața europeană.