Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține participarea românească la Festivalul internațional X100, dedicat compozitorului de origine română Iannis Xenakis, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului al XX-lea. Festivalul va avea loc în perioada 18-20 noiembrie 2022 la Kraftwerk Berlin, unde în data de 18 noiembrie va fi prezentată în premieră cea mai recentă lucrare a maestrului muzicolog Iancu Dumitrescu. Prezent pe scenele berlineze încă din 2017 cu grupul mix de 9 interpreți de muzică experimentală pe care l-a fondat în 1976, Hyperion Ensemble, Iancu Dumitrescu se impune ca un compozitor „hiper-spectral”, care își păstrează forța de lider în peisajul muzical contemporan. Vasta sa experiență muzicală este interconectată cu principiile fenomenologiei în ale cărei subtilități a fost inițiat încă din anii debutului de către marele dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.
În aceeași notă omagială, interpreta Diana Miron, cunoscută pentru virtuozitatea ei, va expune vocal o capodoperă mai puțin cunoscută a importantei compozitoare Ana Maria Avram, intitulată „Nouvel Archae”, din 1998. Această lucrare muzicală implică transformarea experimentală continuă a vocii solo live extinsă cu ajutorul computerului, de la murmur la apeluri animale, de la grupuri de voci la sunet de drone meditative.
De asemenea, în data de 19 noiembrie, întregind participarea românească în cadrul festivalului X100, Diana Moș, acompaniată la pian de Adriana Maier, va interpreta Mikka și Mikka S pentru vioară solo de Iannis Xenakis.
Diana Miron este o tânără muziciană cu interes pentru arta vizuală și performance, având un background de muzică clasică și jazz. Activitatea sa cuprinde compoziții de muzică improvizată, piese create pentru teatru și film, integrându-se în diferite ansambluri de muzică contemporană, între care Hyperion Ensemble al lui Iancu Dumitrescu și PFA Orchestra.
Violonista Diana Moș, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, este profesor universitar la disciplina Muzică de cameră în cadrul aceleiași instituții. În perioada 2001 – 2013 a fost membră a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București. Ca solistă abordează repertorii diverse, dintr-o arie stilistică variată, de la clasic la contemporan, cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formației Profil.
X100 este un nou festival unic care celebrează și contextualizează moștenirea muzicală a lui Iannis Xenakis (1922 – 1997). Munca de pionierat a lui Xenakis a însemnat inițierea în tehnici și direcții noi care continuă să inspire o varietate de discipline, de la arhitectură și desen la teoria muzicii și design-ul luminii. La o sută de ani de la nașterea sa, prezența acestui mare compozitor este resimțită cel mai puternic în tradițiile muzicii electronice experimentale – lumea în care operează și festivalul Berlin Atonal. Lumea sonică a lui Xenakis a folosit tehnici muzicale precum arborescențele, sinteza stocastică și sinteza proto-granulară în serviciul evenimentelor muzicale de mare impact, imersiune senzorială, spectacol și zgomot. Contextualizată aici printre diverse practici și tendințe din muzica electronică contemporană, muzica acestui utopist prolific continuă nu numai să provoace moduri de existență temporală, ci și modul în care muzica poate fi imaginată și împărtășită. X100 este organizat de Outer (echipa din spatele „Berlin Atonal”) și Studio LABOUR, cu sprijinul Kulturstiftung des Bundes.