Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 23 ianuarie, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, desfășurată în format videoconferință și condusă de secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III.
Cele aproximativ 50 de state participante au transmis un mesaj de solidaritate și unitate în continuarea sprijinului pentru Ucraina, prin dezvoltarea unor inițiative comune cu relevanță pentru Kiev.
În intervenția sa, ministrul român al apărării a evidențiat intensificarea dialogului politico-militar și diplomatic, la nivel bilateral, și a subliniat importanța susținerii Ucrainei în consolidarea capacității de apărare în fața agresorului.
„România va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina. La aproape doi ani de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă, poporul ucrainean continuă să dea dovezi de curaj și reziliență și este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a transmis ministrul român în cadrul reuniunii.
Ministrul Tîlvăr a evidențiat eforturile întreprinse de România pe palierul instruirii militarilor ucraineni, în cadrul misiunii Europene EUMAM Ucraina și Operației INTERFLEX coordonată de Marea Britanie. Totodată, a subliniat rolul important al Centrului European de Instruire F-16 din România, fiind prezentate eforturile realizate pentru ca și piloții ucraineni să poată începe instruirea în această facilitate, anunță MApN.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că în cadrul Pachetului Cuprinzător de Asistență (PAC) al NATO, Alianța furnizează mai multe echipamente de iarnă, echipamente de deminare și combustibil pentru a ajuta Ucraina să depășească perioada de iarnă și, potrivit Alianței, a subliniat că NATO se angajează să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei. Aliații au convenit la Vilnius să extindă PAC al NATO la un program de sprijin multianual pentru a acoperi nevoile critice pe termen scurt și pentru a construi interoperabilitate pe termen lung pentru a ajuta la protejarea populației Ucrainei, a infrastructurii critice și a forțelor militare.