Site icon TIMP ROMÂNESC

Participarea ministrului Aurescu la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat joi, 29 septembrie 2022, prin VTC, la reuniunea Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în format consolidat, prin prezența oficialilor la nivel înalt din capitale. Reuniunea a fost convocată de Polonia, în calitate de Președinție-în-Exercițiu a OSCE, în contextul organizării de către Federația Rusă a așa-ziselor „referendumuri” în patru regiuni ucrainene ocupate de forțele ruse.

În discursul său, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi de către România a agresiunii neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind caracterul inacceptabil al recentelor evoluții, prin organizarea unor așa-zise „referendumuri” de către forțele ruse în teritoriile ocupate ilegal și aparținând Ucrainei.

De asemenea, ministrul Aurescu a menționat că desfășurarea acestora reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional și că, prin urmare, nu produc efecte juridice de niciun fel. A precizat că astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. A precizat, totodată că, prin organizarea acestora, Federația Rusă a dat dovadă o dată în plus că nu respectă dreptul internațional, încălcând principiile fundamentale ale Cartei ONU și principiile comune care stau la baza OSCE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm intenția de semnare a așa-ziselor tratate privind anexarea acestor teritorii în cursul zilei de mâine.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat condamnarea fermă a amenințării Rusiei cu utilizarea armelor nucleare și a făcut apel la demilitarizarea zonei din jurul Centralei nucleare de la Zaporizhzhia, și la evitarea creării unei noi situații de conflict prelungit în această regiune.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea aducerii în fața justiției a celor vinovați de gravele încălcări ale dreptului internațional în Ucraina. În acest sens, a trecut în revistă seria de acțiuni recente inițiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declarației de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și depunerea la 16 septembrie 2022 la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse.

 

Exit mobile version