Luni, 24 iunie 2024, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg.
Agenda reuniunii a inclus discuții despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, evoluțiile din Georgia și din regiunea Marilor Lacuri, iar în cadrul unui dejun de lucru, a avut loc un schimb informal de opinii cu omologii din Balcanii de Vest.
În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor din teren și a nevoilor armatei ucrainene.
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța accelerării acordării de sprijin militar Ucrainei și a menționat, în context, recenta decizie a CSAT privind transferul unui sistem Patriot. A subliniat necesitatea identificării unui acord politic privind deciziile din cadrul Instrumentului European pentru Pace. Totodată, oficialul român a evidențiat importanța angajamentelor de securitate UE-Ucraina.
De asemenea, ministrul român a salutat adoptarea celui de-al 14-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei. În context, ministrul Luminița Odobescu a exprimat susținerea pentru crearea unui nou regim de sancțiuni UE pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.
Ministrul român a salutat organizarea Conferințelor Interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, la 25 iunie 2024, în linie cu decizia Consiliului European din decembrie 2023 și a reiterat sprijinul constant al României pentru parcursul european al celor două state candidate.
Oficialul român a accentuat importanța implicării UE pentru a asista Ucraina în refacerea infrastructurii civile grav afectate de atacurile Rusiei, salutând rezultatele Conferinței de la Berlin privind reconstrucția Ucrainei și a reiterat necesitatea unei abordări strategice a UE la Marea Neagră, pentru consolidarea rezilienței în regiune.
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, România a reiterat importanța direcționării eforturilor UE către sprijinirea planului de pace pentru Fâșia Gaza propus de administrația SUA și a evidențiat importanța relansării procesului politic bazat pe soluția celor două state, de îndată ce condițiile de pe teren o vor permite. În toate aceste demersuri, coordonarea cu SUA și cu statele arabe din regiune rămâne esențială.
În ceea ce privește Georgia, oficialul român a subliniat importanța unei abordări pragmatice, ghidată de valori și de obiectivele UE pe termen lung. A reiterat sprijinul pentru aspirațiile pro-europene ale populației georgiene și a apreciat că UE trebuie să continue angajamentul cu Georgia pentru a o menține pe calea europeană.
În cadrul dejunului de lucru la care au participat miniștrii de externe din statele din Balcanii de Vest, ministrul Luminița Odobescu a reiterat susținerea fermă pentru perspectiva europeană a regiunii. Totodată, a semnalat că în actualul context marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, comunitatea de valori UE-Balcanii de Vest poate contribui la sporirea rezilienței, inclusiv față de atacurile hibride ale Rusiei. A reiterat importanța alinierii tuturor statelor din regiune la deciziile UE privind Politica Externă și de Securitate Comună. De asemenea, oficialul român a încurajat continuarea Dialogului Belgrad-Priștina, esențial pentru reconcilierea regională și avansarea parcursului european al celor două părți.