Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a participat miercuri, 22 noiembrie 2023, la Chișinău, la reuniunea anuală a miniștrilor afacerilor externe din statele Inițiativei Central Europene (ICE). Reuniunea a fost organizată de Președinția ICE, exercitată în acest an de Republica Moldova.
Principala temă abordată în cadrul reuniunii a fost Contribuția vitală a procesului de integrare în UE la pace, stabilitate, securitate și prosperitate în Europa și rolul Inițiativei Central Europene în procesul de extindere a UE.
Secretarul de stat a exprimat susținerea României pentru politica de extindere a Uniunii Europene și așteptările pentru pașii următori în relația UE cu statele candidate: deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina, precum și lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord până la finalul acestui an. De asemenea, a subliniat eforturile concrete făcute de România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, prin sprijin politic pe toate palierele, precum și prin acordarea de asistență concretă pentru accelerarea reformelor și avansarea agendei europene. În context, a amintit rolul important al Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova în mobilizarea susținerii partenerilor externi pentru obiectivele europene ale Chișinăului.
Secretarul de stat Iulian Fota a prezentat inițiativele și proiectele României pe plan regional și a transmis sprijinul României în favoarea consolidării ICE ca platformă de coordonare a statelor din Europa centrală.
La finalul reuniunii, statele participante au adoptat o Declarație Comună prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, își exprimă solidaritatea cu Ucraina și deschiderea de a sprijini reconstrucția acestei țări, enumeră beneficiile extinderii UE prin aderarea actualelor state candidate și fac apel la aprofundarea cooperării dintre ICE și alți actori care pot contribui la dezvoltarea durabilă a statelor membre.
ICE reprezintă o formă flexibilă de cooperare regională ce reunește 17 țări, dintre care 9 state membre UE – Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi 8 state non-membre UE – Albania, Belarus (suspendată în 25 martie 2022 ICE), Bosnia şi Herţegovina, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina.
ICE rămâne o platformă politică utilă promovării profilului regional al țării noastre, prin contribuția la procesul de racordare a țărilor membre din vecinătatea UE la valorile și standardele Uniunii.