Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și-a propus, prin planul de acțiuni prevăzut pentru anul 2018, să susțină și să impulsioneze constituirea Rezervației Biosferei Trans-frontieră trilaterală ”Delta Dunării – Prutul de Jos”, dintre România, Ucraina și Moldova (agreată și de Comisia Trilaterală la nivel ministerial dintre România, Ucraina și Republica Moldova).Conform hotărârii adoptate de Comitetul Consultativ al ICC-MAB UNESCO din Paris (Comitetul Internațional de Coordonare a Programului MAB), Rezervaţia Biosferei Trans-frontieră ”Delta Dunării” România-Ucraina îndeplinea recomandările de la Pamplona (Spania) ca urmare a unor eforturi comune şi corelate, derulate de ambele părţi.
Una din cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era ca și Prutul de Jos să aibă statutul de rezervație a biosferei.
Pentru a susține aceste demersuri o delegație a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a fost prezentă la cea de-a 30-a sesiune a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului ”Omul și Biosfera” (ICC MAB), eveniment care s-a desfășurat la Palembang (Sumatra de Sud, Indonezia), în perioada 23 – 28 iulie 2018.
Pe agenda reuniunii figura și propunerea de desemnare ca Rezervație a Biosferei a “Prutului de Jos”. Astfel, Rezervația Științifică ”Prutul de Jos” a primit în data de 25 iulie statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO, din partea Consiliului Internațional de Coordonare a Programului ”Omul și Biosfera”. Republica Moldova a obținut prima desemnare UNESCO a unei rezervații naturale de pe teritoriul său.