Propunerea membrilor Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României de modificare a Metodologiei privind organizarea procesului de desemnare a delegaţilor pentru primul Congres al Românilor de Pretutindeni a fost prezentată în şedinţa comună cu membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, care s-a desfăşurat pe 17 februarie.
Membrii celor două comisii au hotărât să se întâlnească în perioada imediat următoare pentru a putea continua dezbaterile, urmând să fie discutate şi propunerile membrilor Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.
În deschiderea întâlnirii, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Marcel Bujor a făcut o scurtă introducere a modificărilor aduse de membrii Comisiei românilor de pretutindeni asupra textului metodologiei, subliniind faptul că cele două Comisii trebuie să-şi unească forţele pentru a reuşi ca în anul 2015 să aibă loc acest Congres.
În acelaşi context, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a subliniat: „ceea ce ne interesează pe noi în acest moment este ca organizarea acestui Congres să fie transparentă. Pentru a putea face acest lucru trebuie să modificăm această metodologie şi să o supunem dezbaterii publice. Ceea ce nouă ni se pare absolut necesar este ca delegaţii la Congres să fie aleşi, nu numiţi. Astfel, pentru ca ei să fie aleşi, noi trebuie să creăm un cadru legal, favorabil desfăşurării acestui proces de alegeri”.
Secretarul Comisiei românilor de pretutindeni, senatorul Marin Nicolae a afirmat că orientările politice ar trebui lăsate deoparte, astfel încât metodologia să fie realizată în beneficiul românilor de pretutindeni.
Mai mult, senatorul Mariana Câmpeanu a reiterat faptul că membrii celor două comisii trebuie să acorde toată importanţa organizării acestui Congres şi, în acelaşi timp, să elaboreze, în cel mai scurt timp, această metodologie, dar care să ţină cont, în primul rând, de doleanţele celor din diaspora.
Deputatul Mihai Aurelian susţine că ambele comisii vor analiza propunerile privind Metodologia de organizare a Congresului românilor de pretutindeni pentru ca la sfârşitul lunii martie să se contureze varianta finală a acestei metodologii.
De asemenea, deputatul mai precizează că rezultatul activității celor două comisii va fi înaintat şi ministrului delegat, Angel Tîlvăr: „În mod normal alegerile reprezintă o parte a unui proces democratic, nu numirile sau desemnările, însă când vom avea şi versiunea finală a metodologiei, atunci vom putea să vorbim despre cadrul desfăşurării Congresului. Aceasta va fi prezentată şi ministrului delegat pentru că trebuie să menţinem un dialog interinstituţional ”, a declarat pentru, Timp Românesc, deputatul Mihai Aurelian.