Site icon TIMP ROMÂNESC

Pași pentru integrarea Moldovei în piața energetică unică europeană

ANRE România și ANRE Moldova au încheiat, prin semnatura celor doi reprezentanți ai instituțiilor, Niculae Havrileț, respectiv Sergiu Ciobanu, un protocol în vederea colaborării între cele două autorităţi publice în elaborarea cadrului de reglementare necesar funcţionării sectorului şi pieţii energiei electrice, termice şi gazelor naturale, în condiţii de concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Niculae Havrileţ, preşedinte al ANRE România, a afirmat că semnarea Acordului va permite preluarea în Rep. Moldova a experienţei României în ceea ce priveşte transpunerea Pachetului III energetic în legislaţia naţională. “ANRE din România a transpus elementele principale ale acestui pachet energetic, iar ca rezultat instituţia a devenit autonomă şi independentă. Noi trebuie să monitorizăm piaţa astfel încât consumatorul final să achite un preţ corect”, a afirmat Niculae Havrileţ.

La rândul său, Sergiu Ciobanu, director al ANRE a Rep. Moldova, consideră că “este important să avem susţinerea colegilor pentru a modifica proiectele de legi care sunt necesare implementării Pachetului III energetic al UE”.

În perioada 1-2 octombrie 2014, o delegație de experți ai ANRE din România, condusă de Niculae Havrileț, se află în vizită de lucru la instituția similară din Rep. Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte de actualitate din sectorul energetic al Rep. Moldova, aspecte privind perspectivele pieții de energie din Uniunea Europeană, precum și sprijinul pe care ANRE îl va acorda la elaborarea cadrului de reglementare în conformitate cu prevederile cuprinse în Pachetul 3 Energie în vederea integrării Moldovei în piață unică europeană.

Prin încheierea acestui protocol se urmărește promovarea unei activităţi de informare şi schimb de experienţă, prin asigurarea schimbului reciproc de date, informaţii şi documente legate aplicarea legislaţiei europene în domeniul energiei electrice, inclusiv a energiei produse din surse regenerabile de energie şi gazelor naturale.

Exit mobile version