Site icon TIMP ROMÂNESC

Pastorul Marius Livanu, preşedintele BEx al Consiliului Românilor de Pretutindeni

Pastorul Marius Livanu, un român care trăiește în Italia, a fost ales sâmbătă președinte al Consiliului Românilor de Pretutindeni, prim-vicepreședinte a fost desemnat Tommy Tomescu  din Marea Britanie, secretarul general, Savic Alexander, din Serbia, dar şi cei şase vicepreşedinţi. Consiliul este format din 35 de membri conduși de un Birou Executiv format din 9 membri (președinte, vicepreședinte, șase vicepreședinți și un secretar).

În zilele de 24 si 25 iunie 49 de delegați din 13 țări s-au reunit la București în cadrului primului Congres al Românilor de Pretutindeni. Preşedinte a fost desemnat pastorul Marius Livanu, reprezentant al comunității de români din Italia, care a acces în Consiliu cu cel mai mic număr de voturi din partea delegaților.

El a declarat că în calitatea sa de preşedinte va lupta pentru unitatea diasporei.

De remarcat că în acest moment nici Consiliul, nici Biroul Executiv nu au un stat, un regulament de funcționare și nici nu au fost stabilite responsabilitățile și durata mandatului fiecăruia dintre cei aleși, prioritară părând a fi desemnarea persoanelor, înaintea regulilor.

Președintele Consiliului Românilor de Pretutindeni a declarat că, deocamdată, se lucrează la statutul și la regulamentul Consiliului, iar acestea probabil vor fi gata în aceste zile. Acestea vor fi transmise și centralizate la nivelul Parlamentului României.

Mai sunt mulți pași de făcut. Încercăm să adunăm toate datele comunităților, să contactăm toți liderii comunității românești din diaspora, pentru a-i aduce la masa dialogului pe toți. Deocamdată suntem în faza de lucru. Urmează dezbateri cu privire la statutul și regulamentul în care vor fi prevăzute atribuțiile Consiliului, ale președintelui, ale Congresului„, a spus Livanu.

Nu vreau să existe în nici un fel nici o competiţie între nord şi sud, dincolo de ocean, dincoace de ocean, cei mai de aproape sau cei de departe, cei din Italia sau cei din altă parte. Toţi suntem români din afara graniţelor ţării şi toţi trebuie să lucrăm pentru binele tuturor românilor. Eu vreau ca astăzi să fie un moment de cotitură care într-adevăr să demonstreze că românii din diaspora sunt şi vor să fie şi să rămână uniţi, pentru unitate. Este lucrul cel mai important care îl avem de făcut în cele ce urmează„, a declarat Marius Livanu.

sursa foto: Timp Românesc

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a propus membrilor Congresului Românilor de Pretutindeni să semneze o declarație de integritate în care să spună că nu sunt și nu au fost implicați în cazuri de corupție, că nu au fost condamnați pentru astfel de fapte, că nu sunt implicați în conflicte de interese, în imigrații politice și traseism, că nu au ocupat funcții de conducere în fostul PCR, că nu au fost informatori ai Securității, că nu sunt ofițeri în servicii secrete. Mai mult, de la tribuna Congresului, ministrul Stoenescu a apreciat gestul delegaților de a se implica în organizarea românilor din afara granițelor prin voluntariat, asigurându-i că Departamentul îi va susține logistic și cu personal, în conformitate cu legislația. Referirea la voluntariat a stârnit o reacție virulentă din partea senatorului Ion Iovescu, membru al secretariatlui tehnic al COngresului, care a ținut să transmită, de la tribuna Congresului, obligația guvernului de a pune la dispoziția Congresului tot ceea ce va decide Parlamentul.

Desfășurarea Congresului a fost moderată de deputatul Aurelian Mihai – președinte, deputatul Ovidiu Iane și senatorul Ion Iovescu – membri, membri ai secretariatului tehnic de organizare a CRP din Parlamentul României.

Exit mobile version