Paul de România este dispărut fără urmă, fiind dat în urmărire în decembrie 2020, când a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară. Din lista celor zece mari fugari, doar în cazul a doi – Avraham Morgenstern și Cristian Rizea – procedurile de extrădare sunt în curs.
La 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Prinţul Paul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În prima instanță, el primisetrei3 ani cu suspendare.
Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul de România. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.
După pronunțarea deciziei de condamnare, polițiștii au mers la locuința lui Paul al României, din centrul Capitalei, pentru a-l duce la penitenciar, însă nu l-au găsit acasă. De atunci, el este dat în urmărire internațională și căutat de Poliția Română.
Lista marilor fugari ai României
Pe lista marilor fugari ai României se mai află: Aurel Gabriel Popoviciu, Mario Iorgulescu, Alexander Bogdan Adamescu, Alina Bica, Avraham Morgenstern, Cristian Rizea, Nela Ignatenko, Dragoș Săvulescu și Sebastian Ghiță. Doar în cazul a doi dintre ei procedurile de extrădare sunt în curs, conform informațiilor transmise HotNews.ro de către Ministerul Justiției.
Stadiul procedurilor
Situația transmisă de Ministerul Justiției, la solicitarea HotNews.ro:
- Aurel Gabriel Popoviciu
În temeiul mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, Secția I penală, instanța competentă din Marea Britanie a dispus predarea la data de 12.07.2019. Popoviciu a formulat apel, care a fost admis la data de 11.06.2021.
În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. Omul de afaceri se afla încă de la acel moment în Marea Britanie.
Conform procurorilor, în perioada 2000-2004, o serie de înţelegeri, cel puţin îndoielnice, între Puiu Popoviciu şi Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, au făcut ca un teren de 224 de hectare să fie cumpărat la un preţ de nimic de către o companie controlată de omul de afaceri.
- Mario Iorgulescu
În prezent, este localizat în Italia, iar procedura de solicitare a predării se desfășoară în temeiul mandatului european de arestare, care presupune contactul direct între autoritățile judiciare.
În august 2020, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. Pe numele lui există un mandat european de arestare emis de Tribunalul București. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Arestat în lipsă, fiul lui Gino Iorgulescu – aflat în Italia – a sesizat Curtea Constituțională cu trei excepţii de neconstituţionalitate, reclamând că i se încalcă drepturile, inclusiv dreptul la un proces echitabil.
În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. Procurorii Tribunalului București spun că Mario Iorgulescu era băut şi sub influenţa cocainei. După accident, Iorgulescu jr a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.
- Alexander Bogdan Adamescu
Predarea sa către România a fost dispusă de către autoritățile competente din Marea Britanie. Căile de atac formulate de persoana în cauză au fost epuizate și respinse. Predarea va putea avea loc în momentul în care autoritățile britanice vor comunica Ministerului Justiției român această informație.
În 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu (decedat între timp), a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
Adamescu Jr. a încercat să împiedice extrădarea în România, pe motiv că îi sunt încălcate drepturile și că este victima unui proces politic.
În 15 iunie 2021, el a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, iar dosarul lui a fost trimis spre judecare tot la Tribunalul București.
”Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, spunea DNA.
- Alina Bica
Se află în Italia, procedura desfășurându-se pe cale directă între instanța română și instanța italiană. Instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene.
Fosta șefă a DIICOT a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.
Ea era dată în urmărire internațională și a fost reținută în iulie 2020 în Italia, unde se afla din 2019. Alina Bica a fugit din România la începutul lui 2018, iar o perioadă s-a aflat în Costa Rica, împreună cu Elena Udrea.
- Avraham Morgenstern
Procedurile de extrădare sunt în curs.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost condamnat în lipsă, în august 2017, la opt ani de închisoare. El era însă, dispărut, deşi se afla sub control judiciar, în 8 mai 2017 prezentându-se pentru ultima dată la poliţie, conform termenilor controlului judiciar. În 13 iunie Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele său.
Fost partener de afaceri şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, Avraham Morgenstern a fost reținut în decembrie 2017 la Buenos Aires, anunța atunci Poliția Română.
În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 – 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Astfel, conform DNA, ar fi provocat un prejudiciu bugetului de stat de peste 10.000.000 de euro.
6 Cristian Rizea
Procedurile de extrădare sunt în curs.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. El a fugit în Republica Moldova.
În noiembrie 2020, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat că i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea. Dodon susținea că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, că i-o va retrage și-l va extrăda în România.
În martie 2021, Cristian Rizea a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări.
Fostul deputat PSD a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea” în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.
- Nela Ignatenko
Persoana căutată se află în Belgia, iar procedura se desfășoară în temeiul unui mandat european de arestare, prin contact direct între autoritatea emitentă și cea de executare.
În 17 decembrie 2020, Nela Ignatenko a fost condamnată la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.
Nela Ignatenko, fost consilier guvernamental în perioada în care premier era Călin Popescu Tăriceanu, a fugit din țară, astfel încât nu a putut fi pus în aplicare mandatul de arestare pe numele ei.
Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) este soția ”contelui Albert Alexei von Kloss-Ignatenko, savant-cosmist şi om de ştiinţă illuminist”, un ucrainean care promovează o așa-numită cultură ”cosmoumanistă”, care în pandemie vindea ”suplimente anti-Covid”, potrivit Europa Liberă.
- Sebastian Ghiță
Ministerul Justiției a formulat cerere de extrădare în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de către Înalta Curte de Casație și Justiție și, respectiv, Curtea de Apel Ploiești. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpatului, iar Curtea de Apel Ploiești a comunicat faptul că nu mai subzistă motivele prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Prin urmare, la solicitarea instanțelor de judecată, Ministerul Justiției a retras cererea de extrădare. În prezent, Ministerul Justiției nu are cunoștință să fi fost emis cu privire la acesta vreun mandat de arestare preventivă/mandat de executare a pedepsei închisorii.
- Paul de România
Ministerul Justiției spune că nu deține informații cu privire la situația acestuia.
- Dragoș Săvulescu
Fostul acţionar de la Dinamo Dragoş Săvulescu a fost condamnat în februarie 2019 la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, în care au primit condamnări și fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu şi fostul acţionar al clubului Dinamo Cristian Borcea.
Omul de afaceri a fugit din țară înainte ca instanţa să îl condamne definitiv şi s-a stabilit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare. Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare pe teritoriul Italiei.
El a fost reținut duminică noapte de autoritățile din Grecia, pe insula Mykonos. Săvulescu a fost pus în libertate, dar a fost plasat sub control judiciar printr-o decizie de miercuri a magistraților greci, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.
Potrivit surselor citate, el nu poate părăsi Grecia până nu va fi judecată cererea de predare, adică punerea în executare a mandatului european, cel mai probabil în luna septembrie.
Ministerul Justiţiei a transmis că instanţa din Grecia este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Dragoș Săvulescu şi predării acestuia. – sursa: hotnews.ro