UE trebuie să sprijine Kievul cu tot ce este necesar pentru ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, spun eurodeputații într-o rezoluție adoptată joi.
În text, adoptat cu 451 voturi pentru, 46 împotrivă și 49 abțineri, eurodeputații fac bilanțul celor doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022. Subliniind modul în care războiul a schimbat fundamental situația geopolitică din Europa și din afara acesteia, ei subliniază că obiectivul principal este ca Ucraina să câștige războiul, avertizând asupra consecințelor grave dacă acest lucru nu se întâmplă. Deputații spun că alte regimuri autoritare urmăresc cum evoluează această situație pentru a-și estima propria marjă de manevră în a exercita politici externe agresive.
Pentru ca Ucraina să câștige, nu ar trebui să existe „nicio restricție autoimpusă privind asistența militară” pentru această țară, Parlamentul reafirmând necesitatea de a oferi Kievului tot ceea ce este necesar pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului său recunoscut pe plan internațional.
Deputații afirmă că există încă diferențe uriașe în ceea ce privește nivelul sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele membre ale UE și solicită realizarea investițiilor necesare în baza industrială europeană de apărare. Acest lucru este esențial pentru a răspunde nevoilor Ucrainei și pentru a reface stocurile epuizate din UE. Deputații enumeră sisteme sofisticate de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi TAURUS, Storm Shadow/SCALP, diferite tipuri de artilerie și muniție (155 mm în special) și drone și arme pentru a le contracara, acestea fiind deosebit de importante pentru Ucraina.
Toți aliații UE și NATO ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere militar cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual, potrivit eurodeputaților, care îndeamnă țările UE să intre imediat în dialog cu companiile din domeniul apărării, pentru a asigura creșterea producției și livrărilor de muniție, obuze și rachete către Ucraina, care ar trebui să aibă prioritate față de ordinele altor țări terțe. În plus, ei fac apel la Camera Reprezentanților a SUA să adopte fără întârziere pachetul său de asistență militară pentru Ucraina.
Bunurile rusești trebuie confiscate
Rezoluția subliniază necesitatea urgentă a unui regim juridic solid care să permită confiscarea și utilizarea activelor de stat rusești înghețate de UE pentru reconstrucția Ucrainei și compensarea victimelor războiului. Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile impuse pentru a asigura o contribuție substanțială la reconstrucția Ucrainei.
De asemenea, deputații solicită UE să mențină și să extindă politica de sancțiuni împotriva Moscovei și a aliatului Rusiei, Belarus. Aceasta include interzicerea importurilor rusești de uraniu și metalurgie în UE, încetarea cooperării nucleare cu Rusia și impunerea unui embargo deplin asupra importurilor UE de produse agricole și pescărești rusești, precum și de combustibili fosili și de gaze naturale lichefiate transportate pe cale maritimă prin conducte.
Parlamentul condamnă, de asemenea, toate țările, întreprinderile, asociațiile și persoanele care ajută Moscova să eludeze măsurile restrictive ale UE, afirmând că aceste practici disruptive ar trebui incriminate la nivelul Uniunii.