Duminică, 6 octombrie, a început la București Summitul European al Patrimoniului Cultural, cel mai important eveniment dedicat conservării patrimoniului cultural european din Uniunea Europeană. Cu ocazia reuniunii, va avea loc şi ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra 2024.
Evenimentul este organizat de reţeaua Europa Nostra, cu sprijinul UE, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei, sub patronajul preşedintelui României.
Sunt discutate priorităţile în gestionarea patrimoniului cultural înaintea formării noii Comisii Europene, dezbaterile urmând a se încheia cu un Manifest cu priorităţile de politici publice în domeniu pentru perioada următoare.
Luni, 7 octombrie, participanții se vor reuni într-un Forum al Hub-ului European pentru Patrimoniu, pentru a discuta despre provocările și oportunitățile oferite de tranziția digitală. Acest eveniment este o continuare a Forumului de la Veneția, din 2023, care s-a încheiat cu publicarea unui Apel Global la Acțiune pentru a plasa cultura și patrimoniul în centrul acțiunii climatice, înainte de COP28, care a avut loc la Dubai în noiembrie. Participanții vor explora cum sectorul patrimoniului cultural poate îmbrățișa tranziția digitală, într-o manieră responsabilă din punct de vedere social și ecologic, și cum poate sprijini și inspira viitorul digital al Europei.
Cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an – printre care și două din România (Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca) – vor fi prezentate și celebrate cu această ocazie, în cadrul unei Ceremonii de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate de Comisia Europeană, precum și în cadrul unei zile dedicate excelenței în domeniu.
Cercetători, factori de decizie, artiști, istorici și personalități marcante din societatea civilă și comunitatea patrimoniului european se vor reuni în Agora politicilor publice, marți 8 octombrie, la Muzeul Național de Artă, Sala Tronului, pentru a dezbate prioritățile pentru perioada următoare. Anul acesta, discuțiile se vor concentra pe conceptul de calitate în restaurarea și conservarea patrimoniului cultural, precum și pe prioritățile pentru viitoarea agendă a Comisiei Europene. Calitatea ar trebui să ghideze strategiile politice și intervențiile specifice în domeniul patrimoniului cultural, în special în contextul crizei climatice.
Participanții vor analiza legăturile dintre politicile majore ale UE, cum ar fi Pactul Verde European și New European Bauhaus, și documentele-cheie privind conservarea patrimoniului, cum ar fi Principiile Europene de Calitate și Sistemul de Calitate Baukultur de la Davos.
Agora se va încheia cu un Manifest despre prioritățile de politici publice care vor fi promovate în perioada următoare de Europa Nostra la nivelul instituțiilor europene.
Sâmbătă 5 octombrie, cu o zi înainte că la București să înceapă, în premieră, Summitul European al Patrimoniului Cultural, organizațiile care se ocupă de salvarea patrimoniului au cerut autorităților să acționeze și să aprobe legea care ar permite salvarea a 1.000 de monumente pe an.
Fondată în 1963, Europa Nostra este o federaţie pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susţinută de o reţea largă de organisme publice, companii private şi persoane fizice, acoperind peste 40 de ţări. Federaţia militează pentru salvarea monumentelor, siturilor şi peisajelor europene aflate în pericol de dispariţie, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Reţeaua celebrează şi diseminează excelenţa prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Este cea mai mare reţea de patrimoniu din Europa, menţinând relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organisme internaţionale.
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Timp de 22 de ani, premiile au fost un instrument cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia şi mediul din Europa. Apelul de înscrieri pentru ediţia din 2025 a premiilor va fi deschis în această toamnă.