Site icon TIMP ROMÂNESC

Pentru liniștea Indo-Pacificului, Australia va cumpăra submarine nucleare

Prim-ministrul australian Anthony Albanese, prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele SUA  Joseph Biden au anunțat luni că, în cadrul parteneriatului de securitate consolidat Australia-Regatul Unit-Statele Unite (AUKUS), Australia va cumpăra va achiziționa submarine nucleare (SSN). Întâlnirea celor trei lideri a avut loc la 18 luni după încheierea pactului de securitate SUA-Marea Britanie-Australia pentru a contracara China în Asia Pacific.

Conform acordului AUKUS, care vizează menținerea unui Indo Pacific „liber și deschis”, Australia va cumpăra trei submarine nucleare americane.

Australia va avea, de asemenea, opțiunea de a cumpăra încă două submarine nucleare după acordul inițial, care este programat pentru începutul anilor 2030, se menționează în declarația comună.

În timp ce China a primit o referință vizuală doar luni, acordul de securitate face parte dintr-un efort continuu al celor trei națiuni de a răspunde puterii militare în creștere a Beijingului și prezenței din ce în ce mai asertive în Asia Pacific.

Include angajamentul de a coopera pentru construirea de capabilități de inteligență artificială, arme hipersonice și alte tehnologii avansate.

Beijingul a acuzat în mod repetat trio-ul AUKUS că adoptă o „mentalitate de război rece” care riscă o escaladare mai mare  în regiune.

În ciuda faptului că a durat ani pentru a fi pe deplin realizat, acordul marchează o schimbare ambițioasă pentru cele trei națiuni aliate, care încearcă să răspundă puterii militare în expansiune rapidă a Beijingului în Pacific.

Creșterea militară a Chinei a inclus extinderea unei flote navale mai sofisticate și construirea de insule artificiale în disputata Marea Chinei de Sud. Ea a desfășurat paza de coastă și poliția maritimă într-o zonă revendicată, în totalitate sau parțial, de Brunei, Filipine, Malaezia, Taiwan și Vietnam și a ignorat o hotărâre din 2016 a curții internaționale, pronunțată de Manila, potrivit căreia revendicarea asupra mării nu avea niciun temei legal.

Beijingul, care urmărește să-și lanseze al treilea portavion în acest an, a devenit, de asemenea, mai asertiv în revendicarea sa față de insula democratică autonomă Taiwan, organizând exerciții militare majore în jurul insulei după vizita de anul trecut a președintelui Camerei SUA de atunci, Nancy. Pelosi.

Participarea Australiei la AUKUS a provocat o discuție scurtă, dar aprinsă cu Franța, după ce Canberra s-a retras dintr-un acord anterior pentru a-și înlocui flota veche de submarine cu motor diesel cu nave convenționale franceze, evaluate la 66 de miliarde de dolari.

În comparație cu submarinele din clasa Collins care urmează să fie retrase de Australia, clasa Virginia este aproape de două ori mai lungă și poartă de aproape trei ori mai mult echipaj, cu o capacitate de 132 de persoane la bord.

Navele americane sunt, de asemenea, capabile să rămână scufundate foarte mult timp și să lanseze rachete de croazieră puternice.

La rândul său, China a susținut că AUKUS riscă să declanșeze o cursă a înarmărilor și încalcă Tratatul de neproliferare nucleară.

Beijingul a spus că transferul de materiale pentru arme nucleare dintr-un stat cu arme nucleare într-un stat fără arme nucleare este o încălcare „clară” a spiritului tratatului.

„Îndemnăm SUA, Marea Britanie și Australia să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și a jocurilor cu sumă zero, să onoreze obligațiile internaționale cu bună-credință și să facă mai multe lucruri care să conducă la pacea și stabilitatea regională”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

În declarația comună a liderilor publicată luni, SUA, Marea Britanie și Australia au respins criticile, spunând „continuăm să ne consultăm cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a dezvolta o abordare de neproliferare care să creeze precedentul cel mai puternic pentru achiziționarea unei capacitatea submarinelor cu propulsie nucleară”.

Între timp, Biden a subliniat că submarinele vor avea propulsie nucleară, dar „nu vor avea arme nucleare”.

Înainte de reuniunea de luni, Marea Britanie a anunțat finanțare militară suplimentară în valoare de 6 miliarde de dolari în următorii doi ani pentru „refacerea și consolidarea stocurilor vitale de muniție, modernizarea întreprinderii nucleare a Marii Britanii și finanțarea următoarei etape a programului submarin AUKUS”.

 

Exit mobile version