Cu ocazia începerii anului școlar 2024-2025, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) și Direcția Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări au lansat campania de prevenire a traficului de minori „Copilărie în siguranță!”.
Sloganul campaniei reflectă importanța protejării copiilor împotriva oricăror forme de exploatare și abuz, inclusiv traficul de minori, și a unui mediu sigur și protejat, fără frică sau pericole.
Campania se va desfășura pe perioada întregului an școlar, la nivelul municipiului București și în județul Ilfov, cu scopul prevenirii traficului de minori prin îmbunătățirea nivelului de informare a populației cu privire la riscurile și implicațiile acestui fenomen.
Activitățile campaniei îi vizează în principal copii și adolescenți și vor urmări diseminarea de mesaje anti-trafic în scopul evitării riscurilor traficului de minori și al adoptării unei conduite preventive, atât în mediul online, cât și în cel outdoor, dar și publicului larg, pentru creșterea gradului de informare și sensibilizare cu privire la problematica traficului de minori.
Pentru transmiterea eficientă a mesajului campaniei, ANITP și DGPCI au realizat ”permise de conducere” speciale, cu informații referitoare la campanie, date de contact, precum și un îndemn adresat grupului țintă de a se informa cu privire la fenomenul traficului de persoane prin intermediul liniei TelVerde a ANITP – 0800 800 678.
ANTIP recomandă tuturor copiilor să fie curioși și deschiși la nou, darfoarte atenți la siguranța lor, atât în mediul online, cât și în viața de zi cu zi.
Pericolele nu se află numai în viața reală, ci și pe rețelele de socializare, unde există riscul de a intra în contact cu persoane străine care pot face promisiuni false sau pot oferi soluții false la probleme. Riscul crește dacă acceptați să vă întâlniți cu aceste persoane.
Este foarte important să acordați atenție la cererile de prietenie primite din partea persoanelor străine, cu care nu aveți prieteni comuni, precum și la conturile online fără fotografii sau informații de profil, care pot fi false.
De asemenea, se recomandă precauție cu privire la informațiile personale și fotografiile postate în mediul online, pentru că odată ajunse în posesia unor persoane rău intenționate aceste materiale pot deveni pretexte de șantaj și mijloace de exploatare în mediul online.
”Aveți grijă căror persoane le împărtășiți problemele voastre, alegeți-vă cu atenție prietenii și încercați să nu vă lăsați influențați de anturaj într-un mod negativ. Chiar și experimentele care sună ca o joacă, vă pot conduce în situații cu efecte grave.
Vă recomandăm să discutați deschis cu părinții și cu cadrele didactice și să le cereți ajutorul dacă simțiți că ceva nu este în regulă. Totodată, vă reamintim că vom fi alături de voi în cadrul activităților de prevenire, precum și pe rețelele de socializare, cu sfaturi și informații ce vă pot ajuta să rămâneți în siguranță”, se menționează în mesajul celor două instituții.