Expoziția „Gellu Naum și suprarealismul românesc” va fi vernisată în 14 ianuarie în incinta bibliotecii Raionale Leova. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale. La vernisaj va participa şi acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.
Punctul de plecare al acestui proiect îl constituie imaginile oferite de Muzeul Național al Literaturii Române, care a organizat o expoziție dedicată lui Gellu Naum la București, în prima parte a anului trecut, expoziție pe care ICR Chișinău a amplificat-o cu alte detalii legate de viața și opera scriitorului, adaptând-o la tematica, nevoile și dimensiunile cerute de tipul expozițiilor itinerante deja consacrate.
Reamintim că expozițiile tematice itinerante organizate de ICR „Mihai Eminescu” sunt consacrate unor importante evenimente ale istoriei naționale sau unor remarcabile personalități ale culturii române.
De asemenea, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova, organizează joi, 14 ianuarie, la ora 13.00, în incinta liceului vernisarea expoziției „Tudor Arghezi, lumea cuvintelor potrivite”.
Tudor Arghezi (n. 21 mai 1890 – d. 14 iulie 1967), unul din cei mai mari ctitori de limbă română, face parte, alături de Lucian Blaga, Ion Barbu și George Bacovia din generația de aur a liricii românești din perioada interbelică. A scris poezie (Cuvinte potrivite, Flori de mucigai, Agate negre, Cărticică de seară etc.) teatru, proză (romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii.
Parcursul său biografic ce a cunoscut, de-a lungul vremii, cotituri controversate, a fost topit cu migală de bijutier și cu ardoare de căutător de noi filoane lirice în impresionanta sa operă literară care a exercitat o influență majoră asupra generațiilor ce s-au succedat în timp, determinând evoluția poeziei și prozei românești de la începutul secolului douăzeci și până în zilele noastre.
Alcătuită din 22 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, conţinând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor etc., expoziția urmărește parcursul biografic al unuia din cei mai mari scriitori români, Tudor Arghezi, unul din cei mai mari scriitori români ai secolului XX.