Site icon TIMP ROMÂNESC

Peste 1.000 de şoferi români au plecat, oficial, să muncească în străinătate în 2016

Foto: Transport Times

În 2016, prin intermediul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă au plecat din ţară un număr de 1.028 şoferi profesionişti români. Asta în condiţiile în care la intern, în baza de date a ANOFM, cererea pentru diverse categorii de şoferi era, la finalul lunii septembrie, de 849 de locuri de muncă vacante.

Potrivit legislaţiei româneşti şi a celei europene care se aplică în statele membre, singurele forme legale prin care cetăţenii romani pot desfăşura activităţi în domeniul transportului rutier în afara graniţelor sunt în număr de trei: angajare directă, detaşare transnaţionala conform prevederilor Legii nr. 16/2017 şi prin selectare şi plasare pe teritoriul statului gazda de către agenţii de ocupare a forţei de muncă care desfăşoară astfel de activităţi. Prin urmare, am obţinut de la Ministerul Muncii răspunsuri privind numărul de şoferi plasaţi în alte state prin intermediul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, cifrele fiind furnizate de către specialişti din cadrul Direcţiei de Control Relaţii de Muncă. Potrivit sursei citate, anul trecut au fost plasaţi pe teritoriul altor state un număr de 1.028 de conducători auto profesionişti, iar în primele trei luni din 2017 numărul s-a ridicat la 138.

Totodată, prin intermediul reţelei EURES, care promovează toate ofertele de locuri de muncă primite de la angajatorii europeni, în perioada 2016 – iulie 2017 au fost angajate numai cinci persoane, patru în Germania – 1 stivuitorist şi 3 lucrători în depozit, şi una în Marea Britanie, ca şofer de camion cu un contract de 2 luni, având un salariu de 8 lire brut/oră. „Salariul unui lucrător în transporturi, în UE, diferă în funcţie de stat, angajator, atribuţii şi variază între 10 – 14 euro/brut/oră, la care se adaugă diverse beneficii oferite, după caz.

Domeniile principale de ocupare a lucrătorilor plecaţi prin reţeaua EURES sunt: agricultură (muncitori necalificaţi), asistenta medicală (în principal îngrijitori la domiciliu), hotelier – gastronomie “, mai arata Ministerul Muncii în răspunsul către solicitarea revistei Tranzit.

Totodată, în baza de date a ANOFM erau înregistrate, la 25 septembrie 2017, un număr de 849 de locuri de muncă vacante pentru diverse categorii de şoferi, oferta fiind actualizata în timp real, putând fi vizualizata pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro), la secţiunea „Locuri de muncă” (http://www2.card-profesional.ro/).

În ceea ce priveşte cererea de şoferi înregistrată de companiile europene prin intermediul ANOFM, aflăm astfel că sunt puse la bătaie 191 de posturi pentru şoferii romani, din care 150 conducători autobuz în Malta, 1 şofer camion în Germania, 8 şoferi cap tractor şi 30 şoferi autobuz în Republica Ceha, 1 şofer/specialist carnaval în Norvegia, 1 şofer CE cu experienţă în utilizarea macaralei în Belgia. Sursa:traficmedia.ro

Exit mobile version