Un total 50.857 de cereri de la candidați proveniți din 146 de țări au fost depuse în perioada 15 decembrie2022 -1 martie 2023 pe platforma online StudyinRomania din partea candidaților care doresc să studieze în România cu o bursă oferită de MAE. Dintre aceștia, 23.766 de candidați vor să urmeze studii de licență, 25.526 – studii de master și 1.565 – studii doctorale. Comparativ cu anii academici anteriori (959 de dosare de candidatură pentru 2020-2021, 4.593 de candidaturi pentru 2021-2022 și 44.733 de dosare de candidatură pentru 2022-2023), numărul candidaturilor din acest an reprezintă o creștere importantă. Rezultatele selecției vor fi anunțate în data de 15 iulie 2023.
„Ținând cont de interesul major de care se bucură acest program, sunt convinsă că bursele vor contribui la o promovare mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel internațional, precum și la crearea unor punți de legătură între România şi statele de origine ale studenților, înlesnind formarea viitoarelor elite intelectuale ale acestora”, a subliniat secretarul de Stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru.
Prin promovarea activă a educației, ca instrument central al diplomației culturale, și prin introducerea tematicii „educația și tinerii” pe agenda de priorități a diplomației multilaterale a țării noastre, MAE reconfirmă atenția prioritară pe care o acordă încurajării multiculturalismului și multilingvismului în lume.
Perioada de depunere a candidaturilor din partea cetățenilor non-UE care au aplicat pentru obținerea unei burse de studii din partea statului român s-a încheiat la 1 martie 2023.
Pentru accesarea facilă a Programului anual de burse, MAE a dezvoltat cu sprijinul UEFISCDI din cadrul Ministerului Educației, o platformă online multi-device pentru depunerea exclusiv online a candidaturilor pentru acest program.
Inițiativa se înscrie în demersul continuu al MAE de consolidare a instrumentului de acordare de burse pentru studenții străini din afara spațiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea și aprofundarea pe termen lung a relațiilor bilaterale cu statele de proveniență a studenților, cât și promovarea mai eficientă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial.