Petrolul Texas (WTI) a înregistrat luni o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată de când există statistici, a trecut la valori negative, în contextul în care preţul barilului a fost cotat la -37,63 dolari, anunță Agerpres.ro. Practic, producătorii au ajuns să le plătească cumpărătorilor pentru preluarea țițeiului deoarece nu mai există spații de depozitare.
”Colapsul (…) este în primul rând o reflecţie a comercianţilor care au semnat contracte până în iunie, astfel că nimeni nu vrea să obţină livrarea deoarece toată capacitatea de înmagazinare este aproape completă”, a avertizat Edward Moya, analist senior de piaţă la Oanda.
Acesta este un punct important pentru a înţelege ce s-a întâmplat luni: nu mai există spaţiu de înmagazinare şi marile operaţiuni ale Guvernului SUA de a face stocuri deja sunt aproape finalizate, şi, din acest motiv, un cumpărător poate ajunge să primească bani pentru a cumpăra petrol.
Astfel, firma de consultanţă în energie Rystad Energy a subliniat că piaţa ştie că stocurile de petrol ale SUA vor fi la maximum foarte repede, şi în aceeaşi măsură rafinăriile vor continua să-şi reducă semnificativ activitatea, din cauza lipsei de spaţii de înmagazinare, în special pentru benzină, fără a vinde.
”Credem că stocurile comerciale de petrol ale SUA vor fi la niveluri fără precedent la finele lui aprilie”, a concluzionat Rystad Energy.
Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.
Pe fondul prăbușirii prețului și cu amenințarea că industria locală de petrol va intra în colaps, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA vor cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică.
”Ne umplem rezerva strategică de petrol şi ne gândim să punem până la 75 de milioane de barili în rezerve, ceea ce le va umple”, a declarat preşedintele în cursul briefingului cotidian de presă privind pandemia de COVID-19.
Țițeiul care se vinde fizic în conducte costă mai puțin de 10 dolari, din cauza cererii foarte mici, în condițiile în care țările și-au închis granițele, iar transportul persoanelor și al bunurilor a fost redus la minimum.